Satellitbilder ger mycket information

En satellitbild ger oss meteorologer ovärderlig information. Satellitbilden visar hur det ser ut precis då bilden är tagen, det är alltså en typ av observation. Bilderna kan användas till att hitta lokala fenomen som inte datormodellerna fångar som t.ex. dimma eller s.k. Cb-moln som är moln med stor vertikal utsträckning. Dessa moln ger oftast kraftiga regnskurar och ibland åska och hagel. Det är vanligt med sådana moln på eftermiddagen en varm sommardag.

Men satellitbilder kan ge mycket mer information än så. T.ex. som man kan se i bilden nedan, kan satellitbilder visa alger i haven, under förutsättning att det är molnfritt ovan.

Havsvirvel söder om Sydafrika, december 2011. Bild: NASA
Bilden visar en s.k. havsvirvel (en stor massa av vatten som snurrar i ett virvlande mönster) som är färgad blå av plankton. Plankton är små växt-liknande organismer. De får näring som en följd av att virveln för med sig näringsämnen från djupet upp mot ytan.

Oceanografer använder satellitbilder ofta i sitt dagliga arbete. Detta för att bl.a. kunna analysera rådande algsituation under sommaren som oftast är algernas tillväxtperiod. Alger kan till viss del vara giftiga och ibland avråds det från att bada i områden med stor algtillväxt.

Satellitbilder kan också visa sandstormar eller stoft som blåser ut över Atlanten från Sahara.

Stoft eller sand kan i vissa fall fångas upp av lågtryck som förs upp med luftströmningen mot våra breddgrader där det sedan regnar ut. Fenomenet kallas rött regn eller blodregn.

På satellitbilder tagna i oktober 2007 kunde man se hur rök från de stora skogsbränderna i södra Kalifornien samma månad förs ut över Stilla havet av de kända Santa Ana vindarna. Santa Ana vindarna är starka, varma och torra vindar som blåser från ökenområdena i de inre delarna mot kusten. Man kan förenklat säga att satellitbilderna i detta fall ger en bild på hur vindarna blåser.

 I en annan satellitbild kan vi se hur aska pyr ut ur den Isländska vulkanen Eyjafjallajökull i april 2010. Vindarna förde med sig askan ner över Europa vilket resulterade i att flygtrafiken stod stilla i flera dagar i många länder.

Aska ur Eyjafjallajökull, 17 april 2010. Bild: NASA

Satellitbilder kan också ge information om snötäcken på marken under förutsättning att det är molnfritt.

Satellitbilder används dagligen av oss meteorologer. Men det finns fler områden där satellitbilder är ett dagligt verktyg som t.ex. inom oceanografi, geologi, jordbruk, militären m.fl.

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Okategoriserade. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu