Vädret i påsk – kyligt och ganska soligt

En hel del sol – men gräset är nog grönare någon annanstans… (Källa: www.abc.net.au)

Det har väl inte undgått någon att vi har haft ganska kallt väder den senaste tiden. Sedan den andra veckan i mars har det i allmänhet varit kallare eller mycket kallare än normalt i hela landet. Å andra sidan har vi haft högtrycksbetonat väder med en hel del soliga och fina vinterdagar. Man får glädjas åt det helt enkelt.

Anledningen till att det har varit så ovanligt kallt under större delen av mars beror på att jetströmmen (läs mer här) har legat i ett fastlåst läge över södra Europa vilket har gett oss här upp i norr ett lika fastlåst väderläge med högtryck. Kall luft har då strömmat ner över oss norrifrån, och även ner över norra delen av kontinenten samt över Brittiska öarna. I mars brukar jetströmmen ligga någonstans över Brittiska öarna och in södra Sverige. Det ger normalt att lågtryck drar in västerifrån och att den varmare luften över Sydeuropa förs norrut.

Vindar över Europa under påskdagen. De kraftigaste vindarna (jetströmmen) ligger över södra Europa och visas på den här bilden av linjer med små trianglar på.

Samma fastlåsta väderläge väntas fortsätta under påskhelgen vilket gör att det är en fortsatt kall luftmassa som täcker landet, men att högtrycket gör att vi kan få en hel del sol ändå. I takt med att dagarna blir längre och solinstrålningen ökar kommer dock temperaturen stiga sakta.

Påskvädret

På skärtorsdag får så gott som hela landet växlande molnighet och temperaturer på plussidan i Götaland, Svealand, och längs södra Norrlandskusten. Under långfredag och påskafton rör sig ett lågtryck in söderifrån och ger mycket moln i södra Sverige och även något lätt snöfall i Götaland. I övrigt växlande molnighet och mest uppehåll. Under påskdagen drar molnen över södra Sverige vidare österut och det klarnar efter hand upp. Annandag påsk ser sedan ut att bli riktigt solig. Vill man njuta av solen i påsk bör man nog bege sig till Västerbotten eller Norrbotten, för där ser vädret ut att bli soligast.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu