Vårens återkomst

Vårblommor. Foto: Maria Jönsson.

De allra flesta av oss har länge väntat på att våren ska komma med värme. Till början på nästa vecka händer det äntligen. Efter en lång tid med en kall luftmassa som dominerat över Sverige kan vi nu glädja oss åt att varmare väder är på väg. Ett högtryck har dominerat väderläget med klara och kalla nätter och soliga dagar med några enstaka plusgrader. Högtrycket kommer att förskjutas norrut på torsdag vilket öppnar upp för lågtrycken västerifrån att ta sig in över oss.  Med lågtrycken följer ostadigt väder och vi får räkna med regn i Götaland från torsdag kväll. På fredag rör sig ett lågtryck åt nordost över landet och ger rikligt med regn i både Götaland och Svealand. Under lördagen fortsätter lågtrycket norrut och berör Norrland med nederbörd. Regnet övergår i snöfall i höjd med norra Svealand och södra Norrland.

 

Efter en ostadig helg händer det sedan. Med sydliga till sydvästliga vindar strömmar ännu mildare luft upp över Sverige och i början på nästa vecka får vi temperaturer upp mot +15 grader, eventuellt något mer, på många håll i Götaland och Svealand. Det väntas varierad molnighet och mestadels uppehåll. För Norrlands del fortsätter dock lågtrycken att passera österut med nederbörd, mest i form av regn. Det blir mildare även i Norrland med dagstemperaturer omkring 5 plusgrader.  Den milda luften gör även att temperaturen är betydligt högre även nattetid och det ser ut att bli plusgrader långt upp i landet. Så på de platser där våren (enligt den meteorologiska definitionen) ännu inte har anlänt kommer den med största sannolikhet i nästa vecka.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu