Kristi himmelsfärd, ansvarsfrihet, och klimatkatastrofer

Så här i Kristi himmelsfärdstider gör vi ett svep inom kristendom och svenska kyrkan och ser om vi kan hitta något intressant som går att relatera till vädret eller klimatet. Passande nog hittar jag något inom båda!

Tack Jesus för alla väder - Pingskyrkan

Utanför Pingstkyrkan i Sollentuna kan man läsa att det är Jesus som står för fiolerna när det gäller vädret. (Foto: Erik Rindeskär)

Gud skapade världen, tro vad man vill om det, men så säger Bibeln. Det verkar dock som om han outsourcade en viss del av den dagliga verksamheten till sin son, i alla fall om man ska tro den här bilden som togs utanför Pingstkyrkan i Sollentuna förra sommaren. Tidigare i våras klargjordes det att även vårens ankomst var Jesus förtjänst, så skyll inte på oss om ni tycker att den var extra sen i år!

Efter en snabb googling dyker jag även på en spännande artikel på svenskakyrkan.se. Det visar sig att Svenska kyrkan med ärkebiskop Anders Wejryd i täten var i USA den 1-2 maj. Där skulle de tillsammans med två amerikanska kyrkor delta i klimatsamtal med Vita huset och senaten. Tillsammans skulle de tre kyrkorna underteckna ett gemensamt uttalande och överlämna detta vid mötet. Uttalandet handlade om ”vikten av att agera snabbt, och kyrkornas uppgift att motverka en kultur av rädsla med en hoppets kultur”. (Källa: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=995187)

Svenska kyrkan jobbar alltså hårt för att minska vår klimatpåverkan. Frågan är nu: Vad gör du? Det är inte utan att man känner en viss hopplöshet ibland när man läser nyheterna, men frågan är om det inte finns en snabb och smidig lösning på problemet? Vi antar att Gud skapade världen och att Jesus sköter ruljangsen med det dagliga vädret. Borde inte dessa två då vara ytterst ansvariga för vårt klimat? Gud har ju ändå tidigare stått för en av världshistoriens största klimatkatastrofer. Jag måste medge att mina Bibelkunskaper har vissa luckor, men jag är helt säker på att det i Bibeln nämns något om en syndaflod som tog död på det mesta här på Jorden. Om vi alla enas i en tyst och stilla bön kanske vår allsmäktige Fader kan blåsa av den här globala uppvärmningen, åtminstone för ett tag framöver…

Det här inlägget postades i Väder i kulturen. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu