Sommaren är här!

Vi har tidigare konstaterat att våren kom sent i år och det kändes länge som att vintern aldrig skulle släppa taget i år. Långt om länge kom våren. Det blev dock ett kort besök i Götaland och Svealand där sommaren nu har kommit. För att det ska vara sommar enligt den meteorologiska definitionen krävs att dygnsmedeltemperaturen är över tio grader i fem dygn i följd. Det här kriteriet blev uppfyllt i nästan hela Götaland och Svealand under den gångna veckan.  I de nordvästra delarna av Götaland, norra Svealand samt i Norrland har vi ännu inte fått sommar enligt definitionen, men tidigare i veckan var vi uppe och nosade på 20 grader, eller strax däröver, även i södra Norrland.

I helgen har vi haft något lägre temperaturer och allmänt ostadigare väder jämfört med början på veckan. Det ostadiga vädret håller i sig i veckan som kommer, i alla fall inledningsvis. Det blir växlande molnighet och regnskurar på sina håll och något kallare luft som strömmar in västerifrån.  Temperaturerna kommer i allmänhet ligga på 10-15 grader i söder och 5-10 grader i norr under måndag och tisdag.

 

Värme till pingsthelgen

Kanske blir det en dag på stranden? (Foto: Maria Jönsson)

Till mitten av veckan växer en högtrycksrygg in österifrån. Med sydostliga vindar strömmar återigen varmare luft upp över landet och temperaturen stiger successivt.  Till nästa helg, pingsthelgen, ser temperaturen ut att nå upp mot 25 grader i söder, och 15-20 grader i norr. Med värmens hjälp har det gått fort för naturen att explodera i härliga färger. Rapsfälten i Skåne är på väg att slå ut, körsbärsträden blommar vackert rosa, och björkarna får en härlig ljusgrön färg. Att veckans värmetopp infaller till helgen är det nog många som är glada för, då man kan passa på att vara ute i naturen och njuta av vädret. Andra som kanske är mindre glada för värmen är pollenallergikerna och löparna på Göteborgsvarvet, som går av stapeln på lördag.

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu