Stackmoln

I morse när jag åkte till jobbet var det riktigt klart väder och inte ett moln på himlen. Jag satte in mig i vädret och såg att det skulle kunna bli några stackmoln i stockholmsområdet fram på dagen. Dessa moln kallas också för ”vackert väder” moln eller cumulus på meteorologspråk.  Anledningen till att de kallas för vackert väder moln är att det ofta krävs just vackert väder för att de ska bildas.

För att de ska bildas krävs egentligen två saker,  en uppåtrörelse av luften och fukt. Uppåtrörelsen sker genom att solen värmer upp marken under förmiddagen. När den blivit tillräckligt uppvärmd börjar luften att röra sig uppåt p.g.a att varm luft är lättare än kall luft. När luften rör sig uppåt kyls den av och efter ett tag börjar moln bildas om luften är tillräckligt fuktig.

I samband med ett högtryck brukar stackmolnen bli ganska platta, men om man har ett lågtryck kan molnen fortsätta att växa på höjd och då kan man också få skurar. När solens energi minskar under eftermiddagen börjar stackmolnen upplösas och ofta blir det klart väder igen mot kvällen.

På sommaren brukar meteorologerna ”tjata” om växlande molnighet och kanske någon lokal skur. Det är ofta stackmolnen som man pratar om då. För när man har stackmoln blir det ofta just växlande sol och växlande moln, så beskrivningen blir ganska bra.

Eftersom det krävs att solen värmer upp marken, så bildas de mest över land. Över hav och över sjöar brukar det inte vara så mycket moln. Nu får vi hoppas att vi får mycket stackmoln i sommar för det betyder ju att det kommer att vara soligt väder, åtminstone på morgonen och på kvällen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu