Tropiska cyklonsäsongen på norra halvklotet

Imorgon väntas den tropiska cyklonsäsongen officiellt starta på östra Stilla Havet. Men redan idag kan man se tecken på eventuell tropisk aktivitet. Det ligger ett lågtryck en bra bit väster om Panamakanalen. Det har fördjupats något de senaste 24 timmarna.  Söder och väst om lågtrycket förekommer konvektion.

Konvektion innebär att varm luft stiger med en relativt hög hastighet och när varm luft stiger kyls den av då temperaturen oftast är kallare ju högre upp man kommer i atmosfären. När luften kyls av kondenserar den och bildar molndroppar som blir till moln. Det är precis detta som sker i detta område.

Sen behövs det en faktor i form av en rörelse för att luften ska ”snurra” runt och alltså bilda en cell. Detta hjälper lågtrycket med då luften kring ett lågtryck snurrar åt motsols. Dessutom förekommer kraftiga vindar som strömmar mot Stilla Havet från Tehuantepec-dalen samt Papagayo-dalen. Det är två smala passager där vinden koncentreras och därmed kommer upp i relativt höga styrkor. Senaste prognosen visar på vindstyrkor kring 35 knop eller ca 17-18 m/s. Dessa vindar hjälper alltså till att få fart på ”snurrandet”. Samtidigt ligger de konvektiva cellerna i ett område med instabil luft.

Alla dessa faktorer innebär att meteorologerna på National Hurricane Center tror att det finns potential för bildandet av den första tropiska cyklonen inom loppet av ett par dagar.

Den skulle då få namnet Alvin enligt redan bestämda listor.

Nedan kan man se en satellitbild på konvektionsområdet. Det ligger i nedersta högra hörnet.

Satellitbild 14 maj kl. 11 UTC över östra Stilla Havet. Bild: NOAA

På Atlanten väntas säsongen starta den 1 juni och där finns än så länge inga tecken på tropisk aktivitet. Den första tropiska cyklonen kommer då att döpas till Andrea.

På norra halvklotet har redan den första tropiska cyklonen formats. Det är Mahasen som just nu ligger i Bengaliska bukten och rör sig mot Bangladesh. Den förväntas bli uppgraderad till en tyfon inom ett dygn eller två till följd av att vattnet håller en temperatur mellan 29-30 grader (det behövs minst 27 grader för att en tropisk cyklon ska bildas) och alltså mer energi tillförs. Den prognostiseras dock till att minska i intensitet innan den når land runt den 17:e maj. När den väl kommit in över land kommer den att relativt snabbt dö ut men kan innan dess orsaka stor förödelse. Nedan kan man se en satellitbild samt dess prognostiserade bana.

Satellitbild 14 maj 0530 UTC på tropiska cyklonen Mahasen. Bild: JTWC

Bild på prognostiserad bana för tropiska cyklonen Mahasen. Bild: Google Earth

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu