Julivädret

Juli har bjudit på soligt och varmt väder för alla semesterfirare, i alla fall i södra Sverige. I söder har det varit torrare eller mycket torrare än normalt och det har även varit varmare än normalt i för juli. Däremot inleddes juli med lägre temperaturer än normalt i norra Sverige och totala regnmängden för juli motsvarar det normala.

Att det blev sådan skillnad i väder mellan södra och norra Sverige beror på ett högtryck som låg mer eller mindre stilla över Brittiska öarna större delen av juli. Högtrycket styrde de annalkande lågtrycken på en nordlig bana över norra Skandinavien och gav ostadigt väder med regn och lägre temperaturer. Det innebar då att solen dominerade i söder och varm luft fördes upp från kontinenten med dagstemperaturer omkring 25 grader. Mot slutet av juli stabiliserades dock vädret i norra Sverige och dagstemperaturerna nådde även här upp över 25-gradersstrecket.

 

Blixtar och dunder fick avsluta juli

ligthningUnder sista veckan i juli hittar vi månadens varmaste dagar. Ronneby leder ligan med 30.8 grader, vilket även är säsongens hittills högsta temperatur. Det var även i slutet av juli som flertalet värmeåskväder blommade upp på flera håll i landet. På en del platser i Götaland där det varit torka under större delen av juli innebar de kraftiga åskvädren med stora regnmängder på endast ett par timmar problem med stora översvämningar. I samband med åskmoln i slutet av juli observerades även tromber i Laholmsbukten, vilket du kan läsa mer om här.

(Källa för bilden: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eclair-ligthning-3.jpg)

 

Det här inlägget postades i Årstider. Tagg: , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu