Rekordvärme i Europa

Den ovanligt varma luften som besvärat östra Europa den senaste tiden förskjuts nu sakta österut. Många är nog glada över det, för det har varit så varmt att flera värmerekord har slagits. I Österrike har man för första gången uppmätt en temperatur över 40 grader, nämligen på tre platser: 40,6 i Neusiedl, 40,5 grader i staden Bad Deutsch-Altenburg och Güssing 40,0 grader. Även huvudstaden Wiens invånare fick det hett om öronen, 39,1 grader uppmättes där.

Också andra länder i området har haft det mycket varmt, uppemot 40 grader i Italiens huvudstad Rom och 38 grader på flera platser i Polen. Skogsbränder, torka på åkrarna och drunkingsolyckor har följt i värmens spår. Även nattetid har det varit varmt med tropiska nätter, i Pecs i Ungern uppmättes en lägsta nattemperatur på 25,2 grader.

Sveriges värmerekord är 38 grader och är det är hela 66 år sedan det rekordet uppmättes.

Wien. Foto: David Monniaux, Creative commons

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu