Strålningsdimma

De senaste morgnarna har vi vaknat upp till dis eller dimma på många håll i landet. Det finns olika typer av dimma och i det här fallet handlar det om så kallad strålningsdimma som är vanligt förekommande under sensommaren och hösten. De senaste dagarna har ett högtryck dominerat väderläget med klart väder och svaga vindar. Detta är förutsättningar för att strålningsdimma ska bildas. Under kvällen och natten kyls luften närmast marken av snabbt genom värmeutstrålning. När luften kyls av kondenserar vattenångan i luften och det bildas dis eller dimma. Strålningsdimma bildas lokalt, ofta över öppna fält eller i dalgångar där luften kyls snabbare än till exempel i en skog. Strålningsdimman börjar ofta som låga dimbankar och sträcker sig oftast inte högre än några meter upp.

Under sommaren lättar dimman under förmiddagen när solen gått upp och värmt upp luften. Men till hösten när temperaturerna är lägre och solen inte står lika högt kan dimman ligga kvar längre.

strålningsdimma

Strålningsdimma över öppet fält. (Foto: Maria Jönsson)

 

Det här inlägget postades i Årstider, Väderskola. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu