Varför är himlen rödaktig vid solnedgångar?

solned

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juli har ju bjudit på riktigt fint väder på många håll i Sverige. Det har ju också varit många vackra sommarkvällar med fina solnedgångar.  Själv fick uppleva en riktigt fin för några dagar sedan i Steninge, Halmstad,  med regnskurar som närmade sig från havet.

När det är klart väder på dagen är ju himlen blå, men vad är det som händer mot kvällen? Varför får den en annan färg då?

Ljuset från solen upplever vi som ett ”vitt” ljus. Det vita ljuset består av en blandning av olika våglängder. När strålarna når atmosfären så sprids de av de molekyler och partiklar som finns i luften. Ljusets olika våglängder sprids olika mycket. Eftersom det blå ljuset med lite kortare våglängd sprids mer än övriga våglängder är det just det som man ser under dagtid.

Under kvällen eller när solen går ner brukar himlen ha en mer röd nyans. Ljuset går då en längre sträcka genom atmosfären eftersom strålarna från solen har en annan vinkel. Det blåa ljuset hinner då spridas bort och kvar blir det röda.

Ju mer partiklar vi har i luften desto rödare brukar solnedgångarna bli. Ofta blir de rödare om vi har haft sydliga vindar, vilket för upp mycket partiklar från kontinenten.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu