Hösten är försenad!

Årets höst är försenad. I dagsläget är det bara till fjällområdet som hösten kommit enligt den meteorologiska definitionen. Även om det har varit en del småkyliga nätter på andra håll så har det inte räckt för att dygnsmedeltemperaturen ska sjunka under 10 plusgrader under fem dygn i följd vilket är den definition för höst som används i Sverige. Orsaken till detta är att det har varit en varm luftmassa som tagit sig upp söderifrån över landet som dominerat vädret den senaste tiden. Fukten i luften har gjort att det nattetid bildats en hel del dimma som har hjälpt till att hålla temperaturen uppe även nattetid på många håll. Dagtid har det i september varit höga temperaturer för årstiden, till och med högsommarvarmt med över 25 grader lokalt. Högsta noteringen stod Gävle för då man den 8 september mätte 26,1 grader, den tredje högsta septembertemperaturen som noterats i staden sedan 1878 då man började mäta med max-termometer. Varmast för Gävle i september är 28 grader och det var år 1983.

Det finns dock undantag. I södra Norrlands västra delar och Dalafjällen gjorde de kalla nätterna i slutet på augusti att medeltemperaturen höll sig under definitionens gränsvärde tillräckligt länge för att det skulle bli höst i exempelvis Östersund före den 5 september vilket är det normala. I normala fall har hösten denna vecka hunnit erövra Norrland utom Gävleborgs kustland, Dalarna, nordvästra Västmanland och norra Värmland. Under nästa vecka antyder prognosen att kallare luft är på väg att ta över vädersituationen och då kommer hösten att avancera söderut.

Dimma hjälper till att hålla temperaturen uppe på natten.

Dimma hjälper till att hålla temperaturen uppe på natten. Foto: Maria Jönsson

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu