Fyrtal i stormar

Det har varit en stormig period på sistone. Fyra kraftiga oväder har attackerat Sverige på mindre än sex veckor. Här följer en överblick av vad som hänt, men först en kort introduktion om stormvindar.

Simone, Hilde, Sven och Ivar.

I kartan ses hur stråken med de kraftigaste vindbyarna drog fram under de fyra stormarna.

För att ett oväder ska benämnas som storm måste medelvindstyrkan nå upp till 24,5 m/s eller högre. Medelvinden är medelvärdet av vindens styrka under 10 minuter. I samband med stormar pratar man även om vindbyarnas styrka eftersom dessa vindstötar ställer till stora problem med då de t.ex. drar omkull träd. Byvinden mäts under 2 sekunder. Når medelvinden upp till stormstyrka är det inte ovanligt att byvindarna är av orkanstyrka, dvs. 32,7 m/s eller mer.

Simone Det djupa lågtryck som döptes till Simone rörde sig den 28:e oktober snabbt mot Götaland och satte på vägen dit nytt vindrekord i Danmark. I Sverige blev det blåsigast i Halland och Skåne. Här kan du läsa mer om Simones framfart.

Hilde 16-17 november drog stormen Hilde in över Norrland. Hilde blev riktigt kraftig och satte nytt svenskt rekord, med 47 m/s i medelvind på Stekenjokk. I inlandet blev det inte rekordnivåer, men väl medelvindar av stormstyrka med upp mot 29 m/s på Frösön och i Villhelmina. Hilde gav stora skador på skogarna i mellersta Norrland och på vissa platser rapporterades att det såg ut som ett stort plocke-pinn.

Sven Den 5:e december var det dags för Sven att göra entré. Stormens centrum rörde sig i en bana från Värmland ner mot Gotland och medförde att de kraftigaste vindbyarna uppkom längs väst- och sydkusten. Nordkoster, Vinga, Nidingen och Hanö mätte alla orkanstyrka med 37 m/s eller mer i vindbyarna. När vindarna slog om till nordliga då lågtrycket rört sig österut drog kallare luft ner norrifrån och regnet övergick till kraftigt snöfall. Den 6:e december kom upp mot 15 cm snö sydost om Vättern.

Ivar Under natten till Lucia brakade Ivar loss i mellersta Norrland. I fjällen uppmättes vindbyar av orkanstyrka på 46 m/s på Blåhammaren och 41 m/s på Flatruet. Kravet på medelvindar av stormstyrka uppnåddes aldrig i Sverige, men det gjorde det däremot vid den finska kusten när Ivar dragit vidare österut. Ivar ställde till stora problem i Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län med 30 000 strömlösa hushåll och en hel del efterarbete med träd som dragits ner av vindarna och lagt sig över väg och järnväg. En knapp vecka efter stormen var fortfarande hundratals utan el.

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu