Grattis bloggen!

Forecas blogg fyller i dagarna 1 år! Hurra!

För att fira gör vi en snabb odyssé genom det första årets inlägg.

Usagi

Supertyfonen Usagi i september.

Bloggen föddes med att konstatera att ljuset återvänt och att dagarna blivit allt längre. I januari 2013 inträffade också en mindre värmebölja i Lappland, då temperaturen steg 35 grader på lika många timmar.

I februari drabbades Sverige av flera lågtryck som drog in österifrån, vilket inte hör till vanligheterna. Normalt sett drar vädersystemen in västerifrån på våra breddgrader.

I mitten av mars blev det stora trafikproblem i Centraleuropa med bland annat rekordlånga bilköer på 167 mil i Belgien! Vi började också längta efter våren, men mars blev en ganska kall månad så våren dröjde.

I april kom så äntligen våren! På himlen bjöds det också på en del ovanliga molnformationer, vilket noterades på bloggen.

Redan i början av maj blev det riktigt varmt med upp mot dryga 20 grader! Det blev en kort vår, eftersom sommaren kom redan i maj. I maj var det också dags för den tropiska cyklonsäsongen att dra igång på norra halvklotet.

Simone, Hilde, Sven och Ivar.

Stormrik höst.

Midsommarvädret var det stora samtalsämnet i juni. Med facit i hand kan man säga att det blev en del skurar i västra Götaland och västra Svealand men i övrigt uppehåll och ganska mycket sol i landets norra delar. 26.3 grader varmt blev midsommaraftons högsta temperaturer.

I början av juli var det extremt varmt i sydvästra USA med temperaturer på upp mot dryga 50 grader! Även kring Persiska viken blev det riktigt hett med ungefär samma temperaturer. För vår egen del i Sverige bjöd juli på en hel del åska och bland annat i Laholmsbukten observerades tromber.

I augusti var det Europas tur att drabbas av riktigt höga temperaturer. Bland annat i Österrike, Polen och Italien blev det upp mot 40 grader varmt. I slutet av månaden började det dyka upp en del dimma och hösten gjorde sig påmind.

Det skulle dock dröja innan hösten anlände på riktigt och på många håll i Norrland blev det den senaste hösten på 100 år. September blev startskottet för en period med kraftiga tyfoner i Stillahavsområdet. Först ut var supertyfonen Usagi som drog in över södra Kina.

I oktober inleddes även en period med kraftfulla oväder för Sveriges del, med stormen Simone. Därefter väntade Hilde i november och Sven och Ivar i december.

I november drabbades Filippinerna av den extremt kraftiga tyfonen Haiyan vilken skapade stor förödelse. Om året inleddes med att konstatera att ljuset återvänt var det nudags att inse att novembermörkret var tillbaka.

Snökanoner 11 jan -14

Snökanoner drar in över Skelleftebukten 11 januari 2014 med stora snömängder som följd.

I december drog stormen Sven förbi över Götaland och gav en del snöfall i början av månaden. Ungefär en vecka senare drabbades mellersta Norrland av stormen Ivar. Det blev en mild decembermånad med temperaturer över det vanliga och det var bara i landets norra delar som man fick en vit julhelg. Vädermässigt blev det riktigt dramatiskt över de brittiska öarna där ett flertal stormar passerade under julen. På julafton uppmättes lufttrycket 937 hPa på Skottland, vilket är det lägsta i Storbritannien sedan slutet av 1800-talet.

2014 har inledningsvis gett stora kontraster i vädret. I USA rasade kalluften ner norrifrån och man har upplevt de lägsta temperaturerna på 20 år med minusgrader i alla stater och dessutom problem med snöfall på många håll. Även för Sveriges del har det blivit ett omslag till kallare väder de senaste dagarna då riktigt kall luft tagit sig söderut även här. Snökanonseffekten har lokalt gett upp mot 1 m nysnö vid Skelleftebukten då snöbyar bildats och dragit in från Bottenviken. Dessutom sträng kyla i delar av norra Norrland med ner mot 35 minusgrader.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu