Tornados

Tornado Alley

Tornado Alley (Källa: http://www.ncdc.noaa.gov/file/1535)

Tornadosäsongen är nu i full gång i USA. Det har dock varit en lugn start på tornadosäsongen, faktiskt den lugnaste sedan 1915. Tornados, eller tromber som vi kallar det i Sverige, bildas i kraftiga åskoväder som uppstår i gränsen mellan kall och torr luft och varm och fuktig luft. I USA är tornados extra vanligt förekommande i ett område som kallas Tornado Alley, där den kalla och torra luften som strömmar ner från Kanada möter den milda och fuktiga luften som förs upp från Mexikanska golfen. Se figur.

Tornadons styrka klassificeras enligt Fujita-skalan och baseras på den skada som tornadon orsakar. Skalan har sex klasser, EF-0 till EF-5, där EF-5 är den kraftigaste.  Det är svårt att mäta exakta vindhastigheter i tornados, men utifrån den skada som de olika klasserna representerar har det gjorts uppskattningar av vindhastigheten, se tabell.

Fujitaskalan

Fujitaskalan

De flesta tornados i USA (omkring 77 %) ses som svaga (EF-0 eller EF-1) och de allra flesta (95 %) är under EF-3 på Fujitaskalan. De resterande 5% anses kraftiga och ligger över EF-3 på skalan. Det är endast ett fåtal, 0,1 % av alla tornados, som når upp i EF-5 klassen. Det innebär att de har vindhastigheter över otroliga 89 m/s och orsakar därmed total förstörelse. I snitt förekommer omkring 1000 torndos per år i USA, vilket innebär att en av dem möjligen kan nå upp i EF-5 på Fujitaskalan.

Då de flesta tornados är relativt svaga resulterar de inte alltid i dödsoffer, men i genomsnitt tar tornados 60 liv i USA varje år. Den tornado som hittills har skördat flest liv, 695 stycken, drog fram 18 mars 1925 över Missoiri, Illinois och Indiana. En lista med de tio tornados som kostat flest liv finns här.

Tornado_2007

Klass EF-5 tornado 22 maj 2007. (Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/File:F5_tornado_Elie_Manitoba_2007.jpg)

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

  1. Barbro säger:

    Länken verkar inte fungera.
    (Det kan förstås vara ett tillfälligt fel)