Till helgen varmt med åska men ett väderomslag är på gång

Över Ryssland ligger ett mäktigt högtryck de närmsta dagarna, det är även en riktigt varm luftmassa som täcker Ryssland, östra Europa och Medelhavet. Högtrycket får draghjälp av ett lågtrycksområde över Brittiska öarna till att föra upp riktigt varm luft från Medelhavet ända upp över Skandinavien nu i dagarna och lagom till veckoslutet.

Idag, torsdag har temperaturen var uppe i 25 -27 grader på flera håll i landet, 28 som mest i Göteborg. Och temperaturen kommer fortsätta att stiga under fredag och lördag. Under fredagen är min gissning att vi får de allra högsta temperaturerna över Norra Norrlandskusten, kring 28 grader, men på de flesta håll kring 25 grader.

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Fredag kl 12

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Fredag kl 12

Under lördagen väntas det soliga och varma vädret bestå i landets östra delar, men ett väderomslag kommer ske under dagen. En kallfront med regn och kommer dra österut över landet och i krocken mellan den varma fuktiga luftmassan i öster och den svalare luften västerifrån finns det risk att det bildas åskskurar på flera håll i Götaland och Svealand. Även i Norrland väntas regn på en del håll under dagen. Men innan regnet väntas temperaturen stiga upp till 24-29 grader i landets östra delar.

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Lördag kl 12

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Lördag kl 12

Till på söndag väntas ostadigt väder i Norrland med risk för kraftig åska. I Götaland och Svealand Kan de förekomma en del regnskurar inledningsvis, men fram på dagen bör det vara solen som dominerar och det tillsammans med behagliga temperaturer mellan 20-25 grader.

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Söndag kl 12

Prognostiserad 850-temperatur enligt vädermodellen ECMWF för Söndag kl 12

Det här inlägget postades i Specialprognos. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu