Åskan i sommar

Vi har nu haft en period med mycket åska i landet. Den 3:e augusti rapporterades nästan 48 000 blixtar, vilket är det högsta uppmätta på ett dygn sedan mätningarna började 2002. Det har har också varit mycket varmt väder med bland annat 35,1 grader i Falun som hittills varmast i år.

Åska kan ju vara mycket mäktigt och samtidigt skrämmande. När man sitter där inomhus i en klibbig t-shirt och hör åskan braka loss som det nästan vore jordbävning är man inte så kaxig längre, iaf inte jag :).

Anledningen till att vi har haft mycket åska på senaste tiden är att vi haft mycket varm och fuktig luft. Då är det vanligt att man får åska, speciellt när kallare luft är på väg in. Ofta kan man riktigt känna hur fuktig luften är, det känns som man svettas fast man knappt rört på sig. Senare på eftermiddagen kan man se hur molnen tornar upp sig och sen smäller det.

Åska bildas ofta när man har ganska kraftiga vertikala vindar. På vissa ställen är det uppåtvindar och på andra är det nedåt vindar vilket gör att positivt laddade partiklar hamnar i toppen på molnet och de negativa hamnar i molnets nedre del. Man kan tänka sig som när man gnuggar en ballong mot håret, fast i detta fall är det de olika vertikala vindarna som ”gnuggar” igång åskan.

I samband med åska kan det komma stora regnmängder under kort tid. Det är inte ovanligt med 40 mm på bara ett par timmar, vilket ofta orsakar lokala översvämningar. T.ex. viadukter, andra lågt liggande mark och källare kan lätt drabbas. I många fall brukar vattnet försvinna ganska snabbt efter, åtminstone om det varit torrt innan. Regnet faller mycket ojämnt och på vissa ställen kommer det nästan ingenting och på andra kan det bli stora problem.

Översvämning i samband med kraftiga åskskurar i Steninge, Halmstad den 26:e juli.

Översvämning i samband med kraftiga åskskurar i Steninge, Halmstad den 26:e juli. På 2 timmar kom det 73 mm regn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är också vanligt med hagel när det åskar och i Sverige kan de bli stora som golfbollar.  Man brukar också få kraftiga vindbyar som i vissa fall kan fälla träd.

Nu kommer det in något svalare och lite torrare luft i södra delen och då kommer risken för åska att minska.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Väderhändelser, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu