Earth overshoot day

Igår inträffade den så kallade ”Earth overshoot day”, alltså dagen då vi har använt slut jordens resurser för i år. Under resten av året lever vi alltså över våra tillgångar och i ett ohållbart samhälle. Om man har svårt att ta till sig detta begrepp kan man likna det med en ekonomi. Vi klarar inte längre av att leva på räntan utan måste varje år tulla på kapitalet. Det kan funka under en kortare tid, men det tar inte många år innan det blir ohållbart.

Fram till 70-talet klarade vårt jordklot av att möta våra ökade krav på naturens tillgångar, men sedan dess har vi alltså levt över budgeten. Vi lånar av naturens kapital och dessutom i ett ökande tempo i takt med att Jordens befolkning ökar allt mer och dessutom kräver ett högre välstånd. Även om modern teknologi har ökat den biologiska produktiviteten så räcker inte detta då vår efterfrågan på resurser har ökat i högre takt.

Earth overshoot day, jag har inte hittat någon bra svensk översättning, beräknas fram och är ungefärligt. Det som däremot är klart är att det datumet kommer tidigare och tidigare. Datumet tas fram genom att man beräknar förhållandet mellan hur mycket resurser Jorden klarar av att generera under året och hur mycket mänskligheten kräver. Sedan multiplicerar man detta med 365 och vips har vi fått ett datum då resurserna är slut.

Print

Hur många Kina behövs för att klara av den Kinesiska befolkningens behov? Noterbart är att Förenade Arabemiraten sticker ut. Och Japan! Källa: www.footprintnetwork.org

Storleken på överskjutet (fritt översatt), alltså det vi kräver utöver det Jorden klarar av att generera, beror på fyra faktorer: Hur mycket vi konsumerar, hur effektivt det produceras, hur många vi är, och hur mycket naturen kan producera. I nuläget skulle det behövas ett och ett halvt jordklot för att möta vår efterfrågan. Men om hela världens befolkning konsumerade som oss svenskar skulle det behövas tre (!) jordklot.

Vill du veta mer om Earth overshoot day kan du klicka dig vidare med länkarna nedan.

http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/earth_overshoot_day/

http://www.worldwildlife.org/pages/overshoot-day

Om du vill räkna ut din påverkan kan du göra det här

http://www.footprintnetwork.org/en/index.php/GFN/page/calculators/

Och om du vill få tips på hur du kan minska din klimatpåverkan, kolla här

http://www.carbonfund.org/reduce

http://cotap.org/reduce-carbon-footprint/

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu