Sommaren soligast i Luleå

Tycker du att ju mer sol det är under sommaren desto bättre? I så fall hade Luleå varit rätt plats för dig i sommar! Varje sommar sammanställs hur många soltimmar det blir på några väl utvalda geografiskt spridda platser i landet. Totalresultatet ser du i diagrammet nedan, där soltiden från midsommar till och med första veckan i augusti visas. Luleå vann alltså med klar marginal med sina 664 timmar över tvåan Umeå (572 timmar). Därefter är det tätare mellan placeringarna. Intressant är att Göteborg ledde solligan efter första veckan men därefter fick betydligt snålare med solsken och hamnade sist i årets mätning.

Soltimmar

Antal soltimmar 2014. Röda staplar för städer i Norrland, gröna för Svealand och orange för Götaland.
Klicka på bilden för att förstora.

Soltiden är den sammanlagda tiden med direkt solinstrålning och mäts med ett instrument som följer solen under hela dygnet. Mätvärdet måste vara högre än 120 watt per kvadratmeter för att soltiden ska räknas. När det är riktigt soligt på sommaren kan värdet på den direkta solstrålningen gå upp till 900 watt per kvadratmeter, för att några sekunder senare sjunka till noll om solen går i moln.

Men vänta lite nu… Om soltiden räknas under hela dygnet så ger ju midnattssolen en stor fördel åt de städer som ligger i Norrland! Det stämmer, och som framgår av diagrammet så placerar sig Norrland bra jämfört med Götaland och Svealand. Men det är inte bara hur länge solen är över horisonten som är avgörande. En viktigare faktor är vilken typ av väder det är och blir det en sommar med mycket moln i Norrland får de svårt att knipa topplaceringarna.

Så, sett till statistiken, var i landet är det då bäst att jag planerar mina semesterveckor om jag vill få maximalt med sol? I tabellen nedan visas vilka platser som vunnit solligan sedan 1990. Vissa av observationsstationerna finns tyvärr inte längre kvar, till exempel Ölands södra udde.

Visby                        1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013

Ölands södra udde   1990, 1992, 1994, 1998

Ölands norra udde    2000, 2001, 2002, 2004, 2006

Nordkoster                1996

Luleå                        2003, 2005, 2007, 2011, 2014

Öland eller Gotland är alltså de säkraste korten för en solig sommar, men Luleå har avancerat starkt de senaste 10 åren. Både Visby och Ölands norra udde placerade sig också bra i årets mätningar.

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.