Västsvenskt regnkaos

Ett ihärdigt lågtrycksområde har plågat hela landet med skurar den senaste dryga veckan, och i framför allt västra delen av Götaland och i Värmland har det myckna regnandet lett till översvämningar med trafikstörningar, strömavbrott och vattenskador som följd. I den här artikeln följer ett axplock av vad vädret orsakat.

Regnet har varit utöver det vanliga, och SMHI gick ut med en varning av klass 3 – Extremt höga flöden i Nissans nedre lopp i södra Halland. Många blev säkerligen överraskade av att vattnet steg så fort, varningsnivån gick direkt från klass 1 (den lägsta nivån) till klass 3 (den högsta nivån). Enligt definitionen medför en klass 3:a för extremt höga flöden allvarliga översvämningsproblem. Denna nivå uppkommer i snitt en gång var femtionde år (på samma plats). E6 var översvämmad på många håll. Getinge norr om Halmstad var en av de tätorter som blev värst drabbade med en hel del översvämningar. I tisdags var flödet 250 kubikmeter per sekund, men under torsdag var Nissans flöde nere i cirka 200 kubikmeter per sekund. Under natten mot torsdag hade Suseån längre norrut i Halland sjunkit undan cirka 15 centimeter och Nissan sjunkit cirka 50 centimeter.

Problem var det även på andra håll i Halland, i Bohuslän, Västra Götaland och Värmland där det utfärdades klass 2-varningar från onsdag. Kvänum var det värst drabbade området i Västra Götaland, ett hundratal fastigheter, industrier, ett äldreboende och en skola drabbades. Nytt landskapsrekord för nederbörd under ett dygn blev det också. I Hällum nordost om Vara i Västergötland, som ligger i närheten av Kvänum, föll under tisdagsdygnet 133,7 millimeter regn, vilket är årets hittills högsta dygnsnederbördsmängd. Av detta föll 83 mm mellan klockan 4 och 8 på onsdagens morgon. Det tidigare rekordet var på 95 mm och uppmättes 30 augusti 1997 i Falköping. Tisdagens regn i Hällum var dessutom den tionde största uppmätta dygnsmängden i Sverige sedan 1961, enligt SMHI. Eftersom nederbörd inte mäts överallt kan det på någon annan plats ha fallit mer än i Hällum.

Även längre norrut blev det problem. I Munkedal i Bohuslän har räddningstjänsten begärt förstärkningsresurser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Kommunen har begärt hjälp med att få sandsäckar för att bygga vallar, enligt tidningen Bohusläningen. I det området spolades på tisdagskvällen hela banvallen på Bohusbanan bort. Rälsen blev hängandes 1,5 meter upp från den nya marknivån. Samtidigt fylldes hela kommunhuset, vilket orsakade strömavbrott. Det ledde till att telefonväxlarna för Munkedals, Lysekils och Sotenäs kommuner slogs ut och att Munkedals hemsida låg nere. Dråpligt nog så ledde strömavbrottet till att kommunhuset låstes automatiskt, vilket gjorde att ansvariga inte kom åt kommunens katastrofpärm.

För jämförelse kan nämnas att alla tiders regnrekord i Sverige för ett dygn, uppmätt vid en officiell väderstation, är 198 mm. Det uppmättes den 28 juli 1997 i Fagerheden i Norrbotten.

20140821_073357

Foto: Trafikverket

091 (2)

Foto: Trafikverket

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Bokmärk permalänken.