100 mil mellan sommar och vinter

Visste du att vi under första halvan av oktober haft vinter i Lappland, höst i större delen av landet och sommar i Götaland och delar av Svealand? ”Va?! Sommar i oktober?” kanske du tänker.” Det kan väl inte stämma?”

Alla har vi vår egen definition för när vi tycker att det slagit om till höst. Kanske är det när shortsen legat bortglömda i en vecka, när majoriteten av löven blåser runt på marken istället för att sitta på träden, när man reflexmässigt griper efter paraply och handskar när man kilar till jobbet på morgonen. Eller något helt annat. Vi meteorologer har gemensamma definitioner för de olika årstiderna. Dessa är baserade på temperatur och lyder:

  • höst blir det när det under fem dygn i följd varit medeltemperaturer under 10 grader
  • när dygnets medeltemperatur varit under nollan i fem dygn klassas det som vinter
  • efter sju dygn med medeltemperatur över 0 grader har det blivit vår. Dessutom finns ett tillägg till definitionen: det kan inte bli vår före den 15 februari.
  • sommaren kommer när dygnsmedeltemperaturen varit över 10 grader fem dygn i följd

Vi säger också att hösten anlände det första av de fem dygnen med hösttemperaturer. Därför kan vi aldrig säkert säga att ”idag kom hösten”. Har vi haft hösttemperaturer från och med en måndag är det först på lördagen som vi tryggt kan ge nyheten: i måndags kom hösten!

I år är hösten försenad i Götaland och södra Svealand. Normalt brukar vara höst i hela landet från mitten av oktober. Att hösten är försenad beror på att det rådande väderläget de senaste veckorna inneburit att mild och fuktig luft förts in över landet söderifrån. Först nu den senaste veckan har mildluften börjat ersättas med kyligare luft som svept ner norrifrån. Detta gör att sommaren successivt ersätts av höst i landets södra delar. Och i Norrland är alltså vintern redan på intåg.

årstider_höst14

Höstens (och vinterns!) framfart över landet från slutet av september till mitten av oktober.

 

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu