Svampväder, passa på att plocka de sista godbitarna!

Att hösten är svampens årstid råder ingen tvekan om. Och om man, som jag själv, både älskar skog och god mat, så är svampplockning en trevlig sysselsättning under lediga höstdagar.

Hur mycket regn som faller spelar stor roll för hur svamprik hösten blir. Efter värmeböljan i juli så torkade snabbt många av de svampar som kom upp. Men på flera håll i landet följdes den varma sommaren av en del kraftiga åskskurar i början av augusti, vilket gjorde att det, bland annat i Stockholmsområdet gick att hitta fina och kraftiga karljohan.

Även om enstaka kantareller brukar kunna dyka upp kring midsommar, så drar svampsäsongen vanligen igång i början av augusti och blir som bäst i september. Om man är ute efter just gula kantareller kan det vara bra att hålla koll på vart det regnat, och sen bege sig dig två veckor senare då det brukar kunna dyka upp ur marken. Om hösten är varm och regnrik kan man även hitta gula kantareller in på senhösten.

Själv passade jag på att plocka lite rödgula trumpetsvampar i början av september. Strålande glad efter att ha plockat en hygglig korg full med trumpetsvamp och blek taggsvamp bjöd jag hela min familj på en god svamppasta till kvällen. Dagen efter fick jag en olustig känsla i magen, och bilder av att jag istället skulle ha plockat den livsfarliga toppiga giftspindlingen började dyka upp i huvet. Det slutade med ett besök på akuten, där det lugnt kunde konstateras att jag bara vart inbillat sjuk och att jag gott kunde fortsätta lita på mitt svampsinne i fortsättningen.

Skogens guld är svåra att gå förbi, även om de här exemplaren var i minsta laget. Foto: Lina Broman

Skogens guld är svåra att gå förbi, även om de här exemplaren var i minsta laget. Foto: Lina Broman

Och nu ser de kommande dagarna rent vädermässigt bra ut för svampplockning. Ger man sig ut i skogen så här års, i början av oktober, så kan man hålla ögonen öppna efter gransopp, brunsopp (leta kring tallar), rödgul trumpetsvamp och trattkantareller, men även svart trumpetsvamp. Dessa matsvampar växer vanligen kring träd som tall, gran och ek. I Västergötland, Bohuslän och Småland har det rapporterats om mycket trattkantareller den senaste veckan.

Till helgen väntas en sydlig luftström råda över landet, vilket ger för årstiden milt väder och även mest uppehåll i hela landet. Även i början av nästa vecka väntas det milda vädret bestå. Lovande väder för en svamptur med andra ord.

Det här inlägget postades i Årstider, Väder i kulturen. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu