Extremväder i USA

För två veckor sedan skrev vi här på bloggen om hur vintervädret slog till mot USA. Kylan har hållit i sig de senaste två veckorna och på vissa håll har det även kommit stora snömängder. Bland annat i staden Buffalo, NY, fick man känna av effekten av snökanoner i förra veckan och det föll på kort tid över två meter snö vilket ställde till med stora problem. I måndags, 24/11, steg temperaturen i Buffalo till dryga +15 grader (från nollgradigt dagen innan). Den här värmen hade varit välkommen om det inte vore för det tjocka snötäcket som täckte delar av staden. Om all snö skulle smälta motsvarar två meter snö, på en kvadratmeter, 200 liter vatten. Allt detta vatten måste ta vägen någonstans vilket skulle kunna innebära stora översvämningar. Nu blev inte översvämningarna lika stora som man först befarat, mycket tack vare att temperaturen igår, tisdag 25/11, åter sjönk till några enstaka plusgrader.

 

Observationshistoria för Buffalo, från söndagen den 23/11 till onsdag 26/11.

Observationshistoria för Buffalo, från söndagen den 23/11 till onsdag 26/11. (http://www.foreca.se/USA/New-York/Buffalo/observationshistoria?stn=1020072528)

 

Varför är vädret och temperaturvariationen så extrem i USA?

USA är extremernas land i många avseenden, även då det kommer till vädret. I USA är vädret mycket mer ”antingen eller” än här hemma i Sverige och det är större temperaturskillnader mellan dag och natt samt mellan årstiderna jämfört med vad vi har här hemma. Under hösten och vintern får man i USA lätt stora temperaturkontraster mellan landets södra och norra delar. Över Mexikanska golfen är det varmt med temperaturer över +25 grader och över Kanada ligger kall luft på 10-15 minusgrader och i den stora temperaturgradienten däremellan bildas många djupa lågtryck. Lågtrycken rör sig i en bana åt nordost över de mellersta delarna till nordöstra USA, och framför förs den mycket milda luften från Mexikanska golfen upp över de östra delarna av USA – vilket föranleder de dryga 15 grader som uppmättes i bland annat Buffalo under måndagen. Bakom lågtrycket förs däremot kall luft ned norrifrån och temperaturerna sjunker återigen, vilket också inträffade i t.ex. Buffalo där man under tisdagen uppmätte +4 grader.

Nu är nästa oväder på gång i USA, lagom till Thanksgiving när många amerikaner ska ge sig ut på vägarna eller ut och flyga för att besöka släkt eller vänner. Ett lågtryck väntas röra sig åt nord-nordost längs ostkusten samtidigt som det fördjupas och kommer mest troligt att utvecklas till en storm som då får namnet Cato. Lågtrycket väntas hålla sig till havs, men på sin bana norrut ger det regn, snöfall och riktigt blåsigt väder längs med ostkusten och bland annat städerna Washington D.C., New York, Boston, Portland på onsdag och torsdag. Redan under onsdagsmorgonen var över 500 flygavgångar inställda runt om i USA.

Det här inlägget postades i Väderhändelser, Väderprognoserna. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu