Mycket gråväder hittills i november, men längst i norr ovanligt soligt

satellitbild 19 november 2014

Satellitbilden från onsdagen den 19 november visar det kompakta molntäcket, men även en del sol över östra Svealand och delar av Norrland.

Solskenstid mäts på 19 stationer runt om i landet. Solskenstid mäts då den direkta solinstrålingen är större än 120 W/m2  och presenteras oftast i timmar. En solig sommardag når effekten på solinstrålningen upp till cirka 1000 W/m2.

Vart har man då bäst chans att få se solen i november? Jo, normalt sett så brukar Hoburg på södra Gotland och Falsterbo i södra Skåne få mest sol under november månad med ca 60 timmar/månad. Sämst chanser att få se solen har man i norra Lappland, där mätstationerna Katterjåkk, respektive Abisko normalt sett bara har 1, respektive 3 soltimmar i november.

November 2014 har hittills vart en ovanligt grå historia på de flesta håll i landet, vilket beror på att vi haft högtrycksdominerat väder med mycket ostliga vindar som gett dåliga förutsättningar för solsken.

Kiruna har hittills haft 41 soltimmar i november, vilket är ett nytt rekord sen mätningarna började 1958. Tidigare rekord var 2008 då det var 40 soltimmar i Kiruna och normalt sett brukar det vara 15 soltimmar i november. Umeå har haft 16 timmar, Stockholm har haft 21 timmar, Malmö 9 timmar, Linköping 13 timmar och Växjö 1 timme.

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser. Tagg: , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu