Nordamerika lamslaget av vinterväder

Stora delar av USA och Kanada har råkat ut för vinterväder som lamslagit trafiken och gett stora mängder snö och snabbt fallande temperaturer.

Bakgrunden är att ett djupt lågtryck (en före detta tropisk storm som vi twittrade om förra veckan) som rört sig över norra Stilla Havet mellan Ryssland och Alaska påverkat jetströmmen så att det har blivit som en våg-effekt med varmluft som dragits upp över östra Stilla Havet och denna stora kalluftsbubbla som svept ner över den Nordamerikanska kontinenten.

Några exempel på påverkan: Den kanadensiska provinsen Alberta fick uppleva att temperaturen gick ner med 27 grader på tre dagar.  Temperaturer 22 grader under det normala för årstiden har uppmätts. Det är en dramatisk kontrast mot vädret i oktober, som har varit varmare än normalt, vilket gjorde att många nog var oförberedda på den här typen av extremt vinterväder. Exempelvis i Calgary som inte haft en varmare oktober på 50 år.  I USA gav en vinterstorm 33 cm snö i Wisconsin, i Michigan har det totalt kommit mer än en halvmeter och i Minnesota fick 150 avgångar ställas in bara på flygplatsen i Minneapolis.

Utveckling: Den kalla luften sprider sig nu också mot Stillahavskusten samtidigt som den fortsätter beröra den stora slätten i nordamerikanska inlandet samt Klippiga bergen. När detta skrivs onsdag eftermiddag svensk tid är det exempelvis i storstaden Denver -18 grader. Prognosen för Vancouver vid Kanadas västkust säger att det ska bli minusgrader vilket inte är jättevanligt så långt söderut nära kusten vid denna tid på året.Denverprognos Vancouver

Det här inlägget postades i Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Extremväder i USA | Väderguiden