Rekordvarm start på november

Novemberväder förknippas oftast med grått, disigt och dimmigt väder och det är ofta regnigt och blåsigt. Dagarna blir allt kortare och det är mörkt både på morgonen när man går till jobbet och på kvällen när man går hem från jobbet (i alla fall om man jobbar vanliga kontorstider). I november har även de allra flesta träd tappat sina löv och precis som himlen blir träden gråa och kala jämfört med för en månad sedan när många träd hade härligt orange eller röda nyanser som lyste upp.

Novemberväder. Bild från Forecas instagramkonto: instagram.com/forecaweather

Novemberväder. Bild från Forecas instagramkonto: instagram.com/forecaweather

Det gråa novembervädret med mycket dis eller dimma får vi i väderlägen med sydvästliga vindar då mild och fuktig luft förs upp över landet. Solen orkar inte lösa upp dimmolnen och de kan ligga kvar i flera dagar. Just det här väderläget med milda sydvästvindar hade vi i helgen, 1-2 november. Igår, 2 november, var det riktigt milt i landets södra delar och det uppmättes temperaturer omkring 15 grader på många håll och på en del platser sattes även nya temperaturrekord för november. Bland annat i Örebro, där det uppmättes 14,8 grader, tidigare rekord var 14,0 grader år 2005 samt i Norrköping med 15,0 grader, tidigare rekord var 14,6 grader år 2005.

Även om grått väder är det som oftast kännetecknar novembervädret kan vi även få uppleva riktigt soliga och kalla novemberdagar. Det får vi typiskt i väderlägen med nordvästliga vindar då kall och torr luft förs ner över landet. Köldrekorden för november går tillbaka till slutet av 1800-talet och början på 1900-talet där rekordet för Götaland är från 1901 då -27,0 grader noterades i Vårgårda, Svealand -36,0 grader i Särna 1890 och Norrland -43,0 grader i Vittangi 1890.

Som prognoserna ser ut i nuläget finns det inget som tyder på att vi skulle få nya novemberköldrekord i år, men det återstår att se! Väderprognosen för din ort kan du se på foreca.se

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser, Väderprognoserna. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu