Ny storm 10 år efter Gudrun

För 10 år sedan blev Götaland drabbad av  den så kallade ”Gudrun-stormen”. Det blev en stor förödelse med miljontals träd som slets upp, inställda tåg och flera hundra tusentals hushåll utan ström och 7 personer miste också livet. Själv jobbade jag den dagen och även några dagar innan. Jag hade aldrig sett något liknande tidigare som meteorolog. Även om man förstod att det skulle bli stor påverkan så var det ändå svårt att inse att stormen skulle slå till med så hård kraft.

Nu 10 år senare har vi en till storm på väg in under lördagen och söndagen. Det är ännu osäkert hur mycket det kommer att blåsa och hur stor påverkan den kommer att få, men vi kan i alla fall räkna med att det blir mycket blåsigt i södra Sverige under helgen.

Lågtrycket har inte bildats än, men när den mycket kalla luften söder om Grönland stöter på en betydligt varmare luftmassa längre söderut kommer det ge upphov till en mycket kraftig jetström. En jetström är en kraftig vind som uppstår på grund av temperaturskillnader. Jetströmmen befinner sig på lite högre nivåer, ungefär där flygplanen brukar flyga. Den kan göra att det försvinner mycket luft på vissa ställen, och det är då som lågtrycket bildas.

Det är främst söder om lågtrycket som det blir blåsigt och i nuläget är det Götaland som kommer att beröras med risk för stormvindar och möjligen orkanbyar.

Det är flera dagar kvar så prognosen kan ändras, men jag bedömer att det är en stor risk för stormvindar och det kan absolut vara värt att följa prognoserna. När man tänker på stormar tänker man ofta på olyckor med trädfällning och elavbrott, men för många meteorologer är det också väldigt intressant och om man är förberedd behöver förödelsen inte bli så stor.

storm januari 15

Här ser det ut att bli som värst i nuläget. Orange färg visar var det väntas vara stormbyar.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu