Lovande prognos för kommande vecka med vårvärme och sol

De senaste dagarna har vi haft en nordlig luftström över landet, och det har varit typiskt aprilväder med ganska normala temperaturer för årstiden. Solen har visat sig, men vi har även fått uppleva tvära omslag till plötsliga regnskurar eller till och med hagel.  Nu är ett väderomslag på gång, och vi kan på flera håll runt om i landet se fram emot mer soliga dagar och stigande temperaturer i veckan som kommer.

Det är ett högtryck med varm luft som just nu befinner sig över Atlanten som kommer börja förstärkas in över Skandinavien under helgen och veckan. När högtrycket växer in så stabiliseras vädret först över Götaland och Svealand som under söndagen får sol på flera håll, men en del höga moln kan tidvis skymma solen och dagstemperaturen kan stiga upp över 15 grader på flera håll, men lite lägre vid kusterna. Även över Norrland kommer solen kunna visa sig under söndagen, men här blir det lite lägre temperaturer. I fjällkedjan väntas en mycket blåsig dag under söndagen, och även in över södra Norrland inland kommer vinden att kännas av.

Högtrycket förstärks under måndag och tisdag över hela landet och det ser ut att finnas goda chanser till sol både i norr och i söder båda dagarna, men i fjällkedjan mer moln och en del regnskurar. Temperaturer kring 15 grader i Götaland och Svealand, och i Norrland drygt 10 på flera håll.

Under onsdagen kommer högtrycket att försvagas i över Norrland, men består i söder. Fronter över Atlanten väntas dra in över Norrland med ökad molnighet, men det mesta av nederbörden ser ut att fastna i fjällen. Det är även kallare luft som nu sveper ner över Norrland och temperaturen faller.

Under torsdagen kan det bli riktigt ruskväder över Norrland, då ett lågtrycksområde väntas dra in med regn, snö och blåst. I söder sjunger högtrycket troligen på sista versen för till helgen visar prognoserna just nu omslag till kyligare och ostadigare väder med en del regn.

Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu