Mild vinter ger mycket snö i norr

I vinter har det varit ovanligt milt väder, vilket har visat sig på många sätt. I söder har många isar varit svaga och du kanske inte riktigt vågade dig ut på skridskorna av rädsla för att isen inte riktigt skulle hålla. Du kanske ville ut i längdspåret men det slutade med en promenad istället. Själv har jag åkt betydligt mindre snowboard än jag brukar när det varit lite snö i Stockholmsbackarna.

Även om det har kommit en del snö i delar av södra Sverige så har den smält undan ganska snabbt. Däremot så har det varit nästan rekordmycket snö i delar av norra Norrland. Hur kan det vara så?

I vinter har det varit mycket västliga vindar och lågtrycken ute på Atlanten har stått på kö. Det har gjort att vi inte haft några längre perioder med kyla. Temperaturen har växlat mycket mellan plus- och minusgrader, speciellt i söder. Det har också kommit mycket nederbörd. När det blir mycket västvindar under en vintersäsong blir det milt när vi får en större påverkan av havet i väster. Samtidigt finns det mycket fukt att hämta upp från havet och det blir mycket nederbörd.

Under vintersäsongen 2010-2011 och 2011-2012 hade vi kallare vintrar och då tog lågtrycken en annan bana och vi fick mer inflytande av det sibiriska högtrycket. Det var betydligt mer ostliga vindar och i pressen talades det om ”rysskyla”. Det kom allmänt inte så mycket snö men den som kom låg kvar.

Anledningen till att det kommit mycket snö i norra Norrland är att det dels varit mycket lågtryck med snö som passerat men också att mildluften inte kommit hela vägen upp. Med mycket väst och nordvästvindar har västra Lapplandsfjällen också fått mycket snö. I bland annat Riksgränsen har man nu över 2 meter snö och säsongen är inte över än.

Så för ni som inte bryr er så mycket om att blommorna börjar slå ut och att fåglarna börjar kvittra och vill ha den där vinterkänslan tillbaka med mycket snö, så kan jag rekommendera att åka upp till Lapplandsfjällen.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.