Valborg oavsett väder

Vintern är över och sommaren finns runt husknuten. Naturen står i full blom och småfåglarna håller serenader i bersåerna. Och för att fira detta – vårens stora fest: valborg (a.k.a sista april)! Picknick i gröngräset, majbrasa och ”Vintern rasat”.

Finns det någon dag som är mer väderberoende? Icke, om du frågar studenttäta Uppsala eller Lund. Troligtvis midsommar om du frågar resten av befolkningen. Blir det ösregn hela dagen läggs sordin på den annars så uppsluppna stämningen, å andra sidan minskar mängden incidenter. Vanligast är kanske det så ofta förekommande aprilvädret med växlande molnighet och en och annan rejäl skur under eftermiddagen. Det är inte för inte som firandet i Uppsala går under parollen ”varannan vatten”.

Valborg i Uppsala 2014

Valborg i Uppsala 2014. Väderberoende.

Valborgsvädret kan vara minst sagt omväxlande. Vissa år har det varit sommarvarmt, exempelvis år 2000 då Markaryd toppade med 29 grader! Förra året var det däremot ostadigt med regnskurar på många håll landet. Och under kvällen övergick regnet till snöfall i bland annat östra Svealand. Huvva!

Så ger vi oss då slutligen i kast med årets valborgsprognos. I år har det varit riktigt klurigt att plocka fram en säker prognos för sista april eftersom olika vädermodeller haft helt olika bud på vad som komma skall. Nu har de blivit mer likriktade och huvuddraget är att ett område med regn och skurar kommer dra in västerifrån under morgonen och regnet sprider sig allt längre österut under dagen. För fjällen och inlandet i norra Norrland handlar det om snö istället för regn. Med andra ord, inte en valborg som kommer att gå till historien som en av de vackraste rent vädermässigt.

Det här inlägget postades i Specialprognos. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu