Vårvärme följt av ett bakslag – så var marsvädret

De första dagarna i mars var ganska ostadiga med en del nederbördsområden som passerade österut. Sedan växte ett högtryck in över Sverige och gav stabilt väder med uppehåll och soligt väder. Högtrycket växte sig riktigt mäktigt och gav stabilt väder med uppehåll och soliga dagar men kyliga nätter. De högsta temperaturerna uppmättes i östra delarna av landet, varmast blev det i Oskarshamn med 18,7 grader den 8 mars. Temperaturerna låg en bra bit över det normala i hela landet och även Vasaloppsåkarna fick känna av vårvärmen den 8 mars, det visade sig bli det fjärde varmaste Vasaloppet sen start. Högtrycket dominerade sedan väderläget större delen av mars och många njöt av att solen och värmen kommit fram.

Vårblommor. Foto: Maria Jönsson.

Vårblommor. Foto: Maria Jönsson.

Det skulle dröja till den 20-21 mars innan högtrycket försvagades och kallare luft strömmade ner över landet samtidigt som nederbördsområden passerade österut. I samband med omslaget sjönk temperaturerna någon grad under det normala, men totalt sett för hela mars blev månadsmedeltemperaturen högre än normalt. Med den torra inledningen hade man kunna tro att det skulle bli en nederbördsfattig månad, men i samband med det ostadiga vädret under sista veckan av mars föll så pass mycket nederbörd att det totalt sett blev blötare än normalt. Den 26-27 mars drog ett djupt lågtryck in över landet från sydväst med både regn och snö, och många i norra Götaland, där man ett par dagar tidigare haft tvåsiffriga temperaturer, blev med all säkerhet förvånade när de på morgonen den 27:e vaknade till snötäckt mark.

Det här inlägget postades i Årstider, Månadskrönika. Tagg: . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu