Finns det någon värme i sikte?

Det brukar ju heta ”Sköna maj”…?  – Ja, så brukar det ju heta. Men likt fjolåret har även årets maj månad inletts med kyligt och ostadigt väder med undantag för ett fåtal dagar som bjudit på en föraning till försommarvärme.

Förra året var de första två veckorna i maj ännu kyligare än i år. Så gott som hela landet hade 0-3 grader under vad som är normalt för årstiden* mellan den 1-15 maj. Den 16 gjorde dock vädret en tvärvändning och istället inleddes en varm period som kulminerade den 24 med 30,1 grader i Gävle som högsta temperaturnotering för månaden.

Ingen tvärvändning

Någon tvärvändning är dock inte aktuell än så länge. Det ostadiga och lågtrycksbetonade vädret ser ut att fortsätta ett tag till. Regnväder kommer att avlösa varandra och däremellan får vi räkna med skurar till och från. Lite varmare luft tar sig ändå upp över landet till torsdag-fredag och i Östersjölandskapen kan temperaturen stiga upp mot 18 grader eller kanske lite till om solen får värma. Den sommarvarma luften är dock inte alls långt borta – på just torsdag och fredag lurar den bakom ett regnväder – i Baltikum!

 

bloggvärme_thetaae

Prognos för luftmassornas fördelning torsdag 21 maj. Det gul-orange-röda området visar den riktigt varma luften som rör sig upp över Östeuropa ända in över västra Ryssland. 

När kommer omslaget då?

– Bra fråga! Det enklaste svaret är ”förr eller senare”. Någon gång blir det ju varmt. Jag menar, prognosen kan ju ändras – en liten förändring kan innebära att den där värmen i bilden ovanför förskjuts något västerut så att åtminstone ostkusten får nosa på sommarvärmen. I nuläget ser det utfallet dock inte så troligt ut eftersom våra prognosmodeller verkar samstämma i att värmen håller sig undan. Sista veckan i månaden är dock mycket intressant. I nuläget finns en ganska stark antydan till mer högtrycksbetonat väder – i förlängningen innebär det också varmare, torrare och soligare väder. Även månadsprognoserna från ECMWF (European Centre for Medium-range Weather Forecasts) visar på en större sannolikhet för högtrycksbetonat än lågtrycksbetonat väder mot slutet på maj och i början av juni. Om det verkligen slår in återstår att se – lågtrycken har ju fällt krokben på högtrycken förr…

Hursomhelst är det vädermässigt en spännande tid på året när mycket kan hända!

/Nitzan

*Med ”normalt för årstiden” avses jämförelse med referensåren 1961-1990.

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Specialprognos, Väderprognoserna. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu