Kyligt kristihimmelsfärdshelgväder i Sverige

kristihimmelväder

Kristi himmelsfärdsdag

Den storskaliga vädersituationen med ett lågtryck över Finland och ett högtryck som förstärks över Norska havet gör att kyligare luft sveper ner över landet under Kristi himmelsfärdsdag, torsdagen. Det ger temperaturer under det normala, särskilt längst i norr där det också väntas falla regn och snö under torsdag. I stora delar av Norrland blir det också blåsigt med friska nordvästvindar, i fjällen hård vind på många håll. I södra Norrland och längre söderut blir det mest uppehållsväder och i Svealand och Götaland goda chanser till sol. Det blir också mindre blåsigt än i norr. Tyvärr gör den kyliga luftmassan att temperaturen inte når högre än cirka 15 grader, inte ens i de sydligaste delarna av landet.

Fredag

Fredagen då många har klämdag och är lediga bjuder heller inte på några högre temperaturer. Den kyliga luften dominerar fortsatt och sprider sig även lite längre söderut. I norr är det fortsatt molnen som dominerar. Lågtrycket över Finland gör att ett regnområde drar ner över Bottenhavet, och risken är stor att det även kommer att dra in regn över östra Svealand. Ner över södra och västra Götaland ser det där emot ut som att vi får bättre chanser för uppehåll och sol.

Ostadig helg

Under helgen är det ett väderomslag och vinden lägger om och blir mer sydlig. Det kan ge något högre temperaturer under lördag, men samtidigt tar sig ett lågtryck in västerifrån och ger regn på många håll under lördag och söndag. I samband med regnet blir också temperaturerna lägre, under 10 grader även dagtid på de flesta platser under söndag.

Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu