Junivädret – vändningen – och nu då?

Det började med varma utsikter

I slutet på maj fanns det ett par omgångar av prognoser som pekade på att ett högtryck skulle växa in över landet någon gång inom junis första dagar. Det såg härligt ut, tyckte flera av oss meteorologer, och perfekt lagom till alla skolavslutningar, studentfiranden osv. Något ordentligt högtryck blev det inte, utan väderbilden förändrades och istället blev det ostadigt. Nåväl, de allra första dagarna i juni skulle vara ostadiga – och det blev de också. Rejält blåsigt var det under junis tre första dygn. Flera stationer i både Götaland och Svealand hade närmare eller till och med över 20 m/s i vindbyarna. Till följd av blåsten föll förstås en del träd.

Mycket begränsad högsommarvärme

Flera regnväder avlöste också varandra, men den 4-5 gav en svag högtrycksrygg något stabilare väder, framförallt i söder där det också var soligast. Lagom till nationaldagen den 6:e juni kom så den första högsommardagen – om än till ett mycket begränsat område i östra Götaland. Oskarshamn toppade då med 27,5 grader. Sedan sköljde ett regnväder bort även den värmen och drog vidare åt nordost över landet. Därefter följde en relativt torr period i söder och bara något blötare i norr där det var lite mer skuraktivitet.

Den 11:e växte sedan en högtrycksrygg in över Götaland och Svealand som förde med sig lite varmare luft. I Norrland fortsatte det ostadiga vädret medan termometrarna steg i landets södra delar. Fredag den 12:e blev för övrigt månadens varmaste dag när Gladhammar, ännu en gång i östra Götaland toppade med 28,0 grader, men även östra Svealand hade högsommarvärme och Södertälje utanför Stockholm nådde 26,4 grader som mest den dagen. Den 13:e kom sedan lågtrycken tillbaka även i söder och pressade på nytt undan värmen. Därefter följde allmänt ostadigt väder med regn och skurar, nu främst i söder

.blogg_12juni
Hägerstenshamnen i Stockholm den 12:e juni. Foto: NC

 

Blöt och osedvanligt kall midsommar i Östersjölandskapen

Efter att ha blivit bortskämda med högsommarvärme i östra Götaland och Svealand var det dags för övriga landet att få revansch – alldeles lagom till årets viktigaste väderhelg: Midsommar!
Midsommarhelgen blev en mycket blöt historia i Östersjölandskapen med regn och skurar. Stockholm hade ynka 12 grader på midsommarafton, kallast sedan 1987. Ville man i stort sett slippa regnet var Norrland det säkraste kortet. Boden var varmast på midsommarafton med 21,1 grader. Västra Götaland och Svealand var inte skurfria, men även där var både midsommarafton och midsommardagen något torrare än längre österut.

blogg5juli
Solig eftermiddag i Glanshammar utanför Örebro den 21:a juni. Molntopparna i bakom träden tillhör Cumulonimbus-moln som regnar ur söder om Hjälmaren.  Foto: NC

Det ostadiga vädret fortsatte sedan juni ut, även om det förekom någon enstaka varm dag beroende på var i landet man befann sig.

 

Kyligt, men sammantaget inte speciellt blött

Sammantaget blev juni 2015 en kall månad, mellan 0-3 grader under normal dygnsmedeltemperatur* och allra störst skillnad blev det i västra Norrland. Juni blev dock inte så blöt, utan snarare ganska normalblöt (med undantag för norra Norrlandskusten som fått dubbel nederbördsmängd) eftersom det var relativt torrt under långa perioder trots det kyliga och förhållandevis ostadiga vädret.

Byte av månad – byte av väder. Och nu då?

Eftersom det redan gått ett par dagar av juli månad i skrivande stund sitter jag förstås med facit i hand. Lagom till månadsskiftet kom vändningen – tyvärr bara för nästan hela landet. Längst i norr har det ostadiga vädret envist hängt kvar. På många håll har det hursomhelst varit 25-30 grader, med ännu högre toppnoteringar. Den här omgången av värme lider nu mot sitt slut och ytterligare en period med ostadigt väder står för dörren.
– Var detta den enda sammanhängande perioden med värme sommaren 2015? Det är nog många som ställer sig den frågan.
– Och det kan mycket väl vara så. Någon tendens till samma högtrycksuppbyggnad som nu syns inte de kommande 10 dagarna. Det finns dock svaga tendenser till någon form av högtrycksuppbyggnad från mitten av månaden. Så pass långt fram är prognoserna förstås osäkra. Man ska komma ihåg att atmosfären är kaotisk och att det är bäddat för överraskningar– även inom de närmsta tio dygnen. För er som tror och hoppas på att den svenska sommaren ska bjuda på mer värme (om det nu är det man önskar) är alltså hoppet ännu inte ute – långt ifrån.

.prognosMandag6e
Prognoskarta för måndag den 6 juli 2015: Ett lågtryck fördjupas över Skandinavien och värmen knuffas undan. 

*Normal dygnsmedeltemperatur syftar till referensperioden 1961-1990.

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu