Jo, nu kommer den faktiskt. Den efterlängtade sommarvärmen!

Om vi tittar lite på väderkartorna för den kommande 10-dagarsperioden så ser det faktiskt riktigt lovande ut för de som vill att sommaren ska komma tillbaka.

Ett djupt och omfattande lågtrycksområde väster om Brittiska Öarna kommer i början av veckan att hjälpa till att föra upp varm luft från Europas centrala delar upp över Skandinavien med sydliga vindar.  Detta gör att vi kan säkert komma upp i drygt 25 grader på flera håll i Götaland och östra Svealand under tisdag och 18-22 på flera håll i Norrland. Dessutom kommer ett högtryck att förstärkas in över landets södra halva och chanserna för sol är därför stora på många håll i landet, men tidvis kan en del höga moln skymma solen.

Prognoskarta för tisdag den 4 augusti kl 12

Prognoskarta för tisdag den 4 augusti kl 12

Till mitten på veckan kommer värmen att kortvarigt förskjutas bort då en kallfront med regn passerar stora delar av landet, i samband med regnet kan det även bli lite småblåsigt nära kusterna. Det mesta av regnet ska dock ha passerat till på torsdag, men kan följas av en del lokala regnskurar i hela landet under dagen.

Prognoskarta för lördag den 8 augusti kl 12

Prognoskarta för lördag den 8 augusti kl 12

Lagom till fredag och början på kommande helg visar prognoskartorna att vi på nytt kan få högtrycksinflytande söderifrån in över stora delar av landet och en varmluftsplym från medelhavet kan sträcka sig upp över stora delar av Skandinavien. Håller sig denna prognos pekar det på ännu lite högre temperaturer till nästa helg med upp mot 30 grader i delar av Götaland och drygt 25 i Svealand.  Även Norrlandskusten ligger bra till för att få ta del av denna värme.

Även ensemblemodellerna visar fortsatt ganska så höga temperaturer till början av nästa vecka, och möjligheten för ännu ett par dagar med temperaturer kring 25 grader är inte omöjlig. För att följa utvecklingen titta gärna på våra ensemblemodeller som sträcker sig 15 dagar framåt.

 

Det här inlägget postades i Specialprognos. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu