Underbara högtrycksblockering!

Som en skänk från ovan (atmosfären alltså, inget annat…) fick vi till slut en period med soligt och härligt sommarväder. Det lät vänta på sig, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som det så fint heter. Jag är dock osäker på om alla de, inklusive mig själv, som tog en tidig semester är villiga att hålla med.

I princip hela sommaren har varit ostadig då lågtrycken rört sig in över oss på löpande band från Atlanten, men under den senare delen av onsdagen den 12 augusti började ett högtryck äntligen växa in över oss västerifrån. Det har sedan växt sig starkare och starkare och de senaste dagarna har det varit i princip klart väder över hela Sverige dagtid. Högtrycket ser ut att hålla i sig ytterligare några dagar och det gör att man kan börja prata om en högtrycksblockering.

Normalt sett råder det en västlig luftström över våra breddgrader, en så kallad zonal strömning. Men ibland växer ett högtryck sig riktigt starkt, inte sällan över Sibirien eller östra Europa, och det gör då att de annalkande lågtrycken ändrar sin bana och rör sig antingen söder om eller norr om detta högtryck. För att det ska kallas en blockering måste högtrycket ligga stabilt under minst en 10-dagarsperiod, men det kan ligga kvar under veckor eller till och med månader. Det ska väl sägas att detta är vanligare över till exempel Sibirien vintertid och inte här hos oss.

Högtrycksblockering

Högtrycket över Skandinavien har medfört att lågtrycken och regnet tagit banor både norr om och söder om oss.

Högtrycket över Skandinavien har fått lågtrycken från Atlanten att röra sig på banor både norr om oss och över södra Europa. Medan vi har fått torrt väder hos oss har det regnat desto mer på andra håll. I Tyskland varnades det till exempel för att man kunde få 100 mm regn under ett dygn, det motsvarar en hel månadsnederbörd hos oss! På Nordatlanten har det legat ett omfattande lågtrycksområde den senaste veckan, så Islänningarna och Britterna är nog inte lika imponerade av högtrycket som vi är…

Tyvärr sjunger högtrycket på sista versen nu, så passa på att njuta av det härligt soliga sommarvädret under den kommande helgen!

Det här inlägget postades i Klimat, Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser, Väderskola. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu