Höstväder

Oktober är kanske den månad som vi främst förknippar med höstväder. Fast vad är just ”höstväder” för något? Är det när man kan sitta inne med tända ljus och dricka te och det känns helt ok att bara göra det istället för att gå ut i det där ”regnrusket”?

Oktober har präglats av ett högtryck som gett en ganska torr månad även om det kommit en del nederbörd nu i slutet. Istället för regn och blåsigt väder som det också kan vara på hösten så har högtrycket gett en hel del dimma och dimbankar. Själv har jag haft många cykelturer till jobbet med många stopp på vägen för att fota dessa magiskt vackra dimmoln.

Varför är det så mycket dimma på hösten? För att det ska bildas dimma behövs en avkylning av luften vilket ofta sker när vi har klara nätter. Fast klara nätter har vi ju på sommaren också och då brukar det ju inte vara så mycket dimma, eller? Vi kan ha dimma även på sommaren, men då är det ofta väldigt tidigt på morgonen. Skillnaden är att på sommaren går solen upp mycket tidigare och då ”värmer” solen bort dimman. På samma sätt som dimma bildas av en avkylning så kan den också försvinna när den värms upp. På hösten är solen relativt svag och då ”värms” inte dimman upp på samma sätt och den är då kvar längre.

De senaste dagarna har det varit helt annat väder med flera områden med regn som passerat och även blåsigt väder. Det vädret har också gjort att många färggranna löv har fallit av träden. På hösten får man större skillnader i temperatur mellan de norra och södra delarna när luften över Arktis börjar kylas ner allt mer. Det gör att lågtryck lättare bildas över Atlanten som sedan drar in över Skandinavien med mycket vind och mycket nederbördsområden som passerar.

För mig är det just de här olika vädertyperna som jag tänker på när jag tänker på höstväder, dimman när det är högtryck och det blåsiga och ”rusk” regnvädret.

Själv föredrar jag lågtrycken med blåst och regn. Då passar jag på att hoppa i vattnet och surfa på dessa härliga höstvågor om bildats av lågtrycken och verkligen utnyttja kraften av vågorna till att göra lite sköna svängar . Nu ser det ut att bli mer högtrycksväder de närmaste dagarna, kanske med mer vackra dimmor och dimbankar.

 

IMG_9056

Dimbankar som bildats under natten med Edsviken (Stockholm) i bakgrunden. Foto: Emma Milerad

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: En solig lördag! – Steven UK