Rekordtorrt i oktober

Oktober har hittills varit riktigt torr på de flesta håll i Sverige med betydligt mindre nederbörd än normalt, det är endast delar av fjällen som har fått omkring normala nederbördsmängder. Så många som 129 av 360 mätstationer har fått mindre än 5 mm regn under hela oktober. I till exempel Stockholm har det endast uppmätts 2,7 mm regn under oktober, jämfört med det normala på 50 mm. Det är den lägsta nederbördsmängden som uppmätts på stationen sedan mätningarna började 1901. Det tidigare rekordet på 3 mm regn går tillbaks till 1951.

 

När det har varit rekordtorrt i Sverige har det å andra sidan varit betydligt mer nederbörd i Medelhavet och Mellanöstern. Bland annat Aten i Grekland fick mycket stora regnmängder under några dagar i slutet av oktober. I norra delarna av Aten föll det under ett dygn hela 97,7 mm, varav 93 mm föll på bara 6 timmar. Jämför detta med den normala nederbördsmängden för hela oktober i Stockholm på 50 mm. De stora nederbördsmängderna i Aten innebar såklart problem med översvämningar och stora materiella förödelser. Även i en stad strax nordost om Tel-Aviv i Israel har det under de senaste veckorna kommit stora nederbördsmängder vilket har orsakat översvämningar. I videon (från SVT) nedan kan man se hur soptunnorna levde sitt eget liv i vattenmassorna.

 

 

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu