Det milda julvädret

Som många säkert upplevt så har det varit milt väder i de södra och mellersta delarna av landet den senaste tiden. Nu när julen står för dörren så tänker många på om de får en vit jul eller ej, och med bara en dag kvar innan julafton så kan det med stor säkerhet sägas att i mellersta och norra Norrland samt fjällen blir Bing Crosbys dröm i jullåten ”White Christmas” uppfylld med en vit jul. Det väntas fortsatt höga temperaturer för årstiden i hela landet, men det märks speciellt i de södra och mellersta delarna.

Det kan vara många faktorer som grundar sig i detta milda väder vi haft på sistone, men en dominerande del är att ett mäktigt högtryck har legat i princip stilla över södra Europa ett bra tag. Detta har medfört att milda sydliga och sydvästliga vindar dragit in över större delen av landet. Eftersom detta högtryck inte rört på sig nämnvärt så har mild luft fortsatt dra upp söderifrån och resulterat i milda temperaturer under en lång tid. Dessutom har lågtryck som drar in västerifrån från Atlanten tryckts norrut av högtrycket och gett oss i Sverige en hel del nederbördsområden som avlöpt varandra titt som tätt.

Medeltemperaturens avvikelse från den normala för perioden 1 - 22 december 2015

Avvikelse i medeltemperatur jämfört med det normala i hela landet från 1:a december till 22:a december. Det har hittills varit 4-5 grader varmare i hela landet. Källa: SMHI

Julaftonsvädret ger då som sagt fortsatt milt väder, och det väntas halvklart till molnigt väder under dagen. Under kvällen och inledningsvis under juldagen drar ett nederbördsområde in västerifrån och för in fortsatt mild luft. Det väntas regn i söder, i de mellersta delarna snö eller regn med temperaturer omkring noll grader och i norr snö men vid kusten regn och plusgrader. Det är därför oklart om snön lägger sig öster om fjällen i södra Norrland.

Under kvällen till juldagen drar ett lågtryck in över de mellersta delarna med regn eller snö, och bakom lågtrycket förs kall luft ned norrifrån. Därmed finns en större sannolikhet för att man vaknar upp i södra Norrland på annandag jul till en vit terräng på många håll. Under annandag jul väntas därmed lägre temperaturer, omkring noll grader i södra Svealand, och minusgrader längre norrut, och plusgrader i Götaland. Fortsatt ingen snö i sikte i de södra delarna, men det kan förändras till den 27:e.

I Götaland drar ett regnområde in under annandagen och rör sig sakta norrut. Det fortsätter att dra ned kall luft norrifrån, och till söndagen den 27:e så kan regnet övergå till snöfall i norra Götaland. Detta nederbördsområde fortsätter enligt prognosen att röra sig norrut och väntas även ge en del snö i Svealand och södra Norrland under söndagen. Det är osäkert om snön i norra Götaland lägger sig innan den smälter, men snön kan möjligtvis ligga någon enstaka dag i Svealand, innan mildare luft återigen drar in söderifrån och ger plusgrader. Sedan väntas även den milda luften dra upp över södra och mellersta Norrland och ge temperaturer omkring noll grader vilket ökar sannolikheten för att snön även smälter där.

Så även om inte hela landet får en vit jul så finns det chanser för längdskidåkning i mellandagarna i delar av Götaland och Svealand.

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu