Kyla på väg!

Ja… ni vet ju redan. Det har varit mycket milt, på flera håll extremt milt hela hösten och inledningen av vintern. Många fick nöja sig med en grön Julafton. Nåväl, det har vi väl varit med om förr?
De klassiska frågorna har ställts:
– ”När kommer vintern? När kommer snön? Kan du se något längre fram?”
Konsekvent har jag fått svara:
– ”Det ser milt ut. Jag vet inte när snön kommer och vintern lär ju komma förr eller senare. I större delen av Norrland har den ju redan kommit, men längre söderut lär det dröja lite”. Typiska meteorolog-svar. Lika vag och otydlig som vanligt för att slippa ge hopp som sedan får släckas ut.

Kall vinter – är det helt kört?

Långtidsprognoserna har varit ganska entydiga. Milt, milt, milt. Bara massa röd och orange färg på kartorna. Det bådar inte gott för den som älskar kalla vintrar. Samtidigt har det funnits vissa avstickare som trodde på en vargavinter som en följd av en mycket stark El-Niño. Konsekvent har jag tvingats avfärda vargavintern, och gör det fortfarande. Skillnaden är att jag har börjat tveka. Det kanske kan bli lite ”riktig” vinter i alla fall?

Efter julhelgen rullade ett högtryck in över landet med kallare väder. Det släppte även förbi ett lågtryck i söder som fyllde på med lite efterlängtad snö i Svealand och norra Götaland. Kanske dock inte helt lägligt när alla julfirare skulle resa hem.
I skrivande stund är det här högtrycket lite svajigt. Det vädermässigt ostadiga året 2015 sätter sin prägel in i det sista. Det är egentligen i begynnelsen av 2016 det blir intressant. Högtrycket ser ut att förstärkas under Nyårsdagen och som ett brev på posten pressa in lite Sibirisk kyla in över Sverige. Spännande!

EC00zhögtryck

Ett högtryck för in kall luft österifrån in över Skandinavien enligt ECMWFs prognos för den 2:a januari 2016. 

Kall första januarivecka, men osäkert längre fram

Även om kylan består den första veckan i januari ökar osäkerheten i slutet av nuvarande tiodygnsperiod. Inte heller ECMWFs månadsprognos ger någon tydlig indikation åt vilket håll det drar. Snarare pekar den på ganska normala förhållanden både gällande nederbörd och temperatur. Man kan också tolka det som att prognosen inte riktigt drar och något håll, och att det fortfarande finns utrymme för längre perioder med vinterkyla även i den andra halvan av månaden.
Vi minns (en del med fasa) sommaren 2015, som till stor del bjöd på regn och kyla i juni och juli och sedan värme och torka i stor del av augusti. På samma sätt kan det vända nu. Att det varit mycket milt hittills, behöver inte betyda att resten av vintern inte kan bli kall eller åtminstone tämligen normal. För alla er som älskar kalla vintrar får man nu sätta hoppet till att denna första kalla vecka bara är ”början” på mer ihållande vinterkyla.

 

 

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.