De vackra pärlemormolnen

Förra veckan ringde en journalist angående en läsarbild som tidningen fått inskickad, där bilden visade ett moln som hade lite färger av rött, orange och rosa. Bilden var tagen i Strömstad och ut mot havet vid onsdagsskymningen, och molnet i fråga var ett så kallat pärlemormoln.

För det första är det ovanligt att se pärlemormoln, så när man väl gör det så njut och ta en bild. Dessa moln förekommer främst i de norra delarna av landet och under vintern. Molnen kallas även för polarstratosfäriska moln då de bildas högt upp i atmosfären, på en höjd på omkring 20 till 30 km i stratosfären, dvs mycket högre upp än de vanliga molnen vi brukar se. De kallas för pärlemormoln då ljuset sprids på samma sätt för varje våglängd, vilket händer om partiklarnas storklek är samma, och ger då ett vackert färgspel, därav pärlemor. Skälet till varför man ser dessa moln precis vid eller innan soluppgång eller solnedgång är deras höjd, då skiner på molnen underifrån med en mörk bakgrund.

För att pärlemormoln ska bildas krävs temperaturer som är under minus 78 grader, varför de är vanligare närmare polerna och under vinterhalvåret. Molnen består utav små iskristaller samt salpetersyra och svavelsyra. Dessa två syror kan bland annat bilda klorflourkarboner (CFC), vilket är ozonnedbrytande ämnen. Dessa moln bidrar därmed en aning till ozonhålen vid polerna.

Pärlemormoln som är fotade vid solnedgången. Källa: NASA

Det här inlägget postades i Meteorologi och meteorologens arbete. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu