Laviner

Nu är det sportlovstider och det är många som åker till fjällen. I dessa tider kan det vara otroligt vackert i fjällen med snöflingorna som glittrar och solen som värmer lätt mot kinden.

Men det finns ju också en del faror i fjällen. Vädret kan ibland plötsligt ändra sig, från lugnt väder och sol till snöstorm på bara några timmar. En annan fara är laviner som kan utlösa väldiga krafter som kan vara mycket farliga. I Alperna är det betydligt vanligare, men även i svenska fjällen förekommer en del laviner.

En lavin är en snömassa som glider på en annan snömassa. Det är inte bara mängden snö som bestämmer hur lavinfarligt det är. Det som behövs är ett eller flera skikt i snön som det översta snöskiktet kan glida på. För att en snömassa ska glida på en annan snömassa behövs ett så kallat ”svagt” skikt mellan massorna. Dessa kan uppstå på flera olika sätt. Om man har stora väderväxlingar med både plus och minusgrader så ökar risken för ett svagt skikt. Om det bildas rimfrost på snöytan kan detta sedan utvecklas till ett svagt skikt när mycket snö ansamlas ovanpå.

För att snöskikten ska kunna glida på varandra krävs också att den övre snömassan har en betydande tyngd. Detta kan ske om det snöar mycket, men vind kan också göra att stora snömängder snabbt samlas.

Om det har snöat mycket i kombination med mycket vind finns det stor risk för att mycket snö har ansamlats på vissa ställen. Ofta samlas mycket snö på läsidan om fjället, där det även kan bli en del hängdrivor.

För att laviner ska utlösas behöver de också ofta utlösas av något, tex en skid- eller snowboardåkare. Men de kan även utlösas spontant.

Hur vädret har varit under hela vintern är därför viktigt för hur lavinfarligt det kommer att vara. Ett sätt att upptäcka dessa svaga skikt är att gräva i snön så man får som en vägg, då kan man upptäcka skikten. Detta kräver dock en hel del erfarenhet.

Fjällorterna har ofta egna varningar där de graderar risken för laviner enligt en femgradig skala. Så håll koll på denna och prata gärna med skidpatrullerna innan du ger dig ut i lössnön.

Annars är det bara att passa på att njuta av skidåkningen nu på sportlovet. Det ser ut att bli bra före med en hel del nyfallen snö och temperaturer på minussidan.

lavin

Här är en bild på mig i Colorado (USA), där det är vanligt med Laviner. Här har man inte bara en riskskala på hur lavinfarligt det är utan även diverse skyltar.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu