Tillbaka i lågtryckskarusellen

Det märks verkligen att solen står högre på himlen nu. Speciellt på morgonen tycker jag att det känns mest. För bara någon månad sedan var det rätt mörkt fortfarande vid åttatiden. Dagar som denna fredag, den 5:e februari 2016, förgyller verkligen när den inleds med härlig morgonsol (jag har fönster mot ost-sydost). Även om det fortfarande är vinter får man ändå lite vårkänsla när solen lyser starkt.

Barmark i södra Sverige

Här i södra Sverige är det i princip barmark, med några undantag. Någonstans över norra Svealand går snögränsen mer tydligt (klicka på bilden för att förstora den). Snödjupet ökar – i vanlig ordning – ju längre norrut och inåt land man kommer.

snödjup160205

Den senaste tidens mildväder har verkligen satt sin prägel. Januari blev förvånansvärt kall i så gott som hela landet i sin helhet. Så när den milda avslutningen på januari var ett faktum sattes nog hoppet av många (som ännu inte tröttnat helt på vintern) till att det bara var tillfälligt och att februari kanske skulle vända på steken.

När jag för 10-14 dagar sedan såg att ”kylan” kanske var på väg igen tändes hoppet om en fortsatt kall vinter. Kylan skulle komma under den här veckan. Och det gjorde den väl… i viss form. Det har ju trots allt varit lite kyligare och torrare med soligt och fint väder dessutom. Man ska inte klaga, eller?

– Jo… man får klaga.  Till och med som meteorolog tycker jag att det är okej att vara partisk ibland. Så länge man står för det. Dessa eviga lågtryckskaruseller med mildväder är visserligen intressanta rent meteorologiskt, men det är fruktansvärt tråkigt väder i övrigt. Och vilken tur att jag passade på att glädjas i morse. Efter dagens ”D-vitamin-boost” – eller vad man ska kalla det får jag och många andra nöja oss med gråväder. I söder tidvis regn. I norr blir det i alla fall snö.

 


Snödjup den 5:e februari 2016

 

Varmfront på väg in

Satellitbilden nedan är från eftermiddagen den 5:e februari 2016. Den visar tydligt hur en bred varmfront (som jag ritat in) har tagit sikte på Skandinavien och dessutom är den startskottet för flera dagar med ostadigt väder. Lågtryckskarusellen drar alltså igång igen!

vader160205

 

Resultatet av lågtryckskarusellen – milt, regnigt och snöigt

Mycket milt blir det också. Ända upp över södra Norrland lär det bli plusgrader  under helgen och i början på nästa vecka. Det lär tära lite på snötäcket. längre norrut och i fjällen blir det istället påspädning av snötäcket eftersom minusgraderna orkar hålla sig kvar där, även om det inte handlar om särskilt många minusgrader där heller till mitten av veckan.

ForecastWeekendForecastWeek

Det är knappt att jag vågar slänga ett öga mot slutet av den kommande tiodygnsperioden eller än mindre den senaste månadsprognosen. Eventuellt kan det åter svänga åt det kallare hållet fram mot nästa helg. Det hela känns dock osäkert. Kan mycket väl vara en så kallad ”red herring” – ett villospår. Månadsprognosen från ECMWF pekar åt det mildare hållet en tid framöver, så även andra aktörer i branschen. Eventuellt med vissa indikationer på att mer bestående vinter/vårkyla kan vara på väg mot slutet av månaden – jag får följa upp det i mitt nästa blogginlägg i början på mars. För min del är det för övrigt helt okej med lite mer kyla. Som jag nämnde tidigare, så är jag lite partisk. Jag ska nämligen till Härjedalsfjällen mot slutet av mars och det vore ju trevligt om det fanns lite snö kvar tills dess.

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu