Aprilväder

Våren sprider sig allt längre norrut över landet och i dagsläget har hela södra Sverige vår enligt den meteorologiska definitionen, medan det i norr är vårtemperaturer på de flesta håll. Enligt definitionen ska dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader sju dygn i följd för att det ska vara meteorologisk vår.

På många håll i landet har vi ett tag kunnat se vårtecken så som olika vårblommor, små gröna knoppar på buskar och träd, fåglar som kvittrar i morgonsolen och gångbanor som har sopats rena från vinterns grus. Ett annat typiskt vårtecken för en meteorolog är när stackmolnen börjar dyka upp. Stackmoln brukar vi beskriva som växlande molnighet, men nu under senare delen av våren brukar vi även prata om aprilväder. Vad menar vi med det då? Aprilväder beskriver det omväxlande vädret när det ena stunden är sol och sommarvärme till att i andra stunden vara mulet med byar av regn, snö eller snöhagel. Detta väder uppkommer på våren när solen får allt mer energi och värmer upp marken. Den varma luften stiger sedan (eftersom varm luft är lättare än kall) och bildar stackmoln, som när de växer sig tillräckligt höga och det är tillräckligt kallt på höjden kan bilda bymoln ur vilka vi på våren kan få regn, snö och snöhagel. Det ger alltså det snabbt växlande vädret från sol till på kort tid byar av regn eller snö som snabbt passerar för att återigen ge soligt väder.

Vårblommor. Foto: Maria Jönsson.

Vårblommor. Foto: Maria Jönsson.

Nu närmar sig april med stormsteg och det är just aprilväder vi har att vänta på många håll i landet den här veckan. Till helgen växer sedan ett högtryck in över landet och ger mest stabilt väder med uppehåll och temperaturer som letar sig någon grad över det normala för årstiden. Troligtvis kommer våren (meteorologiskt sett) att anlända även på en del håll i södra och mellersta Norrland under den närmsta veckan.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu