Världsmeteorologidagen

Idag är det Världsmeteorologidagen. Den inträffar alltid den 23 mars och är instiftad av WMO, World Meteorological Organization. WMO är ett FN-organ och bildades 1950, just den 23 mars. I år har man valt att återigen uppmärksamma klimatförändringarna under temat ”Hotter, drier, wetter – Face the future”.

Temperaturen nådde nya rekordnivåer under 2015, gång på gång drabbades både Europa, norra Afrika och Mellanöstern av extrem hetta. Men globalt sett var också 2015 det varmaste året någonsin. Den högsta uppmätta temperaturen på jorden har dock några år på nacken, den uppmättes i Furnace Creek i Death Valley, Kalifornien, USA i juli 1913 till 56,7 grader.

Nederbörden varierar naturligt från år till år, men påverkas också av klimatförändringar. Det man har sett på senare tid är att skillnaderna mellan våta år och torra år bli allt större. Och de områden som drabbas är ofta sådana som redan från början kanske hade ett extremt klimat. Våta områden får ännu mer regn och redan torra områden blir ännu torrare. Ett exempel på område som drabbats av torkan är västra USA som under 2015 endast fick 5% av normal nederbörd. Följden där, och på andra utsatta platser, är bland annat svårigheter att odla och skogsbränder.

När temperaturen stiger så kan luften innehålla mer fukt, vilket ger mer energi och också större nederbördsmängder i områden som redan är nederbördsrika. Högre temperatur skyndar också på vattnets naturliga cykel då avdunstningen ökar, och det leder också till kraftigare regn. Under 2015 var den totala nederbörden ganska normal globalt sett, men det inträffade ändå många extrema incidenter i världen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu