Meteorologens tips för film om väder

Nu när det regnar är det skönt att bara sitta inne och se en film, även för meteorologer (dock kan det hända att vi även tittar på radarbilder då fastän vi är lediga för att följa regnet med intresse). Här är några tips på filmer som handlar om väder:

 

Det första många säkerligen tänker på när det kommer till film om väder är ”Day after tomorrow”, gjord av katastroffilmens fader Roland Emmerich. Actionfilmen handlar om global uppvärmning på grund av växthuseffekten, och att det kommer få förödande konsekvenser i framtiden som ska avslutas med en ny istid. Dessa ändringar inträffar på en gång, vilket är en väldigt stor överdrift. Den nya istiden skapas av att otrolig kall luft sveper ned från högt upp i atmosfären. Detta är skrattretande för meteorologer, för om luften tas ned från högt upp i atmosfären så skulle den värmas upp och inte ha samma kalla temperatur, men filmens manusförfattare har beskrivit detta som ”processen går för fort för att temperaturen ska förändras”. Filmen har även flera andra vetenskapliga inkorrekta delar, men är i slutändan ändå en bra popcornfilm.

 

En annan klassisk Hollywood actionfilm om väder är ”Twister”, och handlar då självklart om tornados. Platsen är i Oklahoma, USA, en del av landet som årligen får en del tornados.  I filmen ska en maskin tillverkas som mäter tornados så att man kan göra en bättre prognos för när och var de kommer att bildas. Genom filmens gång så jagar huvudpersonerna, så kallade storm chasers, olika tornados. En annan film om just tornados är ”Into the storm” som kom ut häromåret där en liten stad i USA:s mellersta delar blir utsatt för överdrivet många tornados, och där även storm chasers utmanar ödet för att jaga dessa farliga virvlar.

 

Till sist kan nämnas ett par filmer där roliga instick om väder förekommer. Först är komedin ”Groundhog day”, som är baserat på en årlig tradition och där vårens ankomst förutspås. Ett murmeldjur kryper fram ur sin håla varje år den andra februari, och om det är molnigt så kommer våren tidigt, men om det är soligt så ser djuret sin skugga och kryper in i sin håla igen, varav vintern är kvar i sex veckor. Denna tradition finns främst i nordöstra USA, och det råder lite tvister om hur ofta murmeldjuret har rätt. Vissa väderinstitut menar att i ungefär 75 % av fallen har murmeldjuret rätt, medan andra visat att det endast är korrekt ungefär var tredje gång. En annan film är komedin ”LA story”, där huvudpersonen är en tv-meteorolog som visar hur man på ett roligt och smart sätt kan framföra väder på tv. Vid sol så har personen på sig badbyxor medan när det är regn på gång står han i rutan med regnkläder och ett paraply.

 

Beroende på vad det är för väder när murmeldjuret kommer ut ur sin håla i filmen ”Groundhog Day” sägs det kunna förutspå när våren ankommer. Bildkälla: pixabay.com

Det här inlägget postades i Väder i kulturen. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu