Våren välkomnad – nu kommer sommaren

Glada valborgsfirare har välkomnat den vår som på de flesta håll i landet redan hade anlänt långt innan valborg – åtminstone meteorologiskt sett. Vårtemperaturer (dygnsmedel över 0 °C) rådde den sista april i hela landet, inklusive fjälltrakterna. Dock var det inte alla platser som hade haft vårtemperatur i över 7 dygn i följd, kravet för meteorologisk vår. Så sent som den 25:e april hade Naimakka på gränsen till Finland -17 °C under natten. Den senaste veckan har vi dessutom haft snöfall på flera håll, inte bara i Norrland, även södra Götaland har haft snö. Den sista aprilveckan var också betydligt kallare än normalt på de flesta håll i landet, valborgsmässoafton undantagen.

Valborgshelgen ser ut att bli ett trendbrott från den senaste veckans kyliga väder. Till nästa helg ser det ut att bli högtryck över de södra delarna av landet, och det finns chans till att betydligt varmare luft tar sig upp över åtminstone delar av landet. +20 °C är inte längre endast en dröm utan en sannolik verklighet inom bara en vecka. Redan de närmaste dagarna ser ut att bli betydligt varmare än det normala, 2-6 °C varmare än normalt i stora delar av landet. Det ger riktigt sköna eftermiddagstemperaturer, omkring +15 °C i stora delar av landet. Chansen finns att sommaren infinner sig i delar av Götaland redan på torsdag, i de områden som sedan den ”siste april” faktiskt haft sommartemperaturer, dygnsmedel över +10 °C.

Dygnshögstatemperatur i snitt de kommande 5 dagarna

Dygnshögstatemperatur i snitt de närmaste 5 dagarna

Avvikelse från det normala närmaste 5 dagarna (dygnsmedeltemperatur)

Avvikelse från det normala närmaste 5 dagarna (dygnsmedeltemperatur)

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu