Varför blåser det mindre på våren och försommaren?

Nu är det sjösättningstider och båtsäsongen börjar snart på riktigt. Idag (söndag) är det  blåsigt på många håll längs ostkusten med kulingvarningar, men hur vanligt är det egentligen att det blåser mycket till havs på våren och försommaren?

Lågtrycken brukar ju vara som mest intensiva under hösten och vintern. Det är också då som det är som vanligast med stormar.

På hösten börjar den kalla polarluften att bildas vilket skapar större skillnader i temperatur mellan norr och söder. T.ex. kan det vara stor skillnad mellan Island och södra England. Temperaturskillnaden skapar jetvindar, som är vindar på hög höjd som kan färdas i en hastighet på 60-70 m/s. Jetvindarna bildar sedan lågtryck ute på Atlanten som sedan drar österut mot oss.

På våren och även på sommaren har vi generellt inte lika stor skillnad i temperatur mellan norr och söder. Jetströmmarna blir inte lika kraftiga och lågtrycken blir färre och inte lika kraftiga. En annan anledning till att lågtrycken inte blir så kraftiga är att vattnet är kallt. När väl lågtrycken bildats över Atlanten kan de växa sig starkare om vattnet är relativt varmt, vilket gör att de dels kan bli ännu djupare och då också större chans att överleva när de transporteras in över land. Fast på våren eller försommaren så kan alltså lågtrycken istället försvagas av det kalla vattnet.

Oavsett hur mycket vind vi vill ha till sjöss så går vi i alla fall mot varmare tider och så fort vattnet värmts upp mer så blir det behagligare.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu