Midsommar kan bli hur som helst

Midsommar är kanske den helg på året då vädret är som mest intressant. Alla vill ha bra väder, alla vill vara ute och äta sin sill och sina jordgubbar och dansa runt stången med blommor i håret. Allt blir så mycket lättare om solen skiner då. För oss meteorologer innebär det att telefonen börjar gå varm. I skrivande stund är det torsdag, och en hel vecka kvar till Midsommarafton och idag fick jag frågan hur vädret kommer att bli i Sundsvall. Mitt svar? Jag har ingen aning. Verkligen. Jag kan inte lova någonting. Jag har jobbat fyra dagar på raken och modellerna är inte alls överens och de skiftar från körning till körning. I förrgår visade en modell ett blockerande högtryck över hela Skandinavien hela nästa vecka. Inte ett moln och höga temperaturer. Hoppas, hoppas, hoppas tänkte jag, jag som är ledig och allt, min semester börjar snart. Den lösningen verkar idag inte vidare trolig. Idag tittar jag på de två modellerna jag har tillgång till och jag tittar på torsdag och fredag, Midsommarafton och dagen före. Resultaten är raka motsatser. Där den ena modellen säger regn i hela landet på torsdag säger den andra sol. Och tvärt på fredagen. Så det enda jag kunde säga till journalisten som ringde var att jag har verkligen ingen aning. Det är för tidigt. Istället uppmanade jag henne att skriva om just det, att prognoserna är väldigt osäkra. Det man ev. skulle kunna säga om vädret nästa vecka är i alla fall att det ser ut att komma upp lite varmare luft söderifrån. Så även om det kommer regn och skurar, så blir det förhoppningsvis inte kyligt, i alla fall inte i södra Sverige. Som härom året när det på vissa platser var varmare på Julafton än på Midsommarafton.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu