Blir hela sommaren ostadig?

Semestertider

Så har vi kommit in en bit i juli – den stora semestermånaden! De allra flesta tar semester just under den här tiden i Sverige. Barnen är mitt i sitt sommarlov, många arbetsplatser kanske inte har sin mest aktiva period just nu. Inte helt sant för meteorologer visserligen, vädret tar nämligen aldrig semester så därför kan vi inte riktigt lägga ner vår verksamhet. Vi turas om att vara lediga och själv har jag satt min semester senare – i augusti.
– Om ni tror att det är för att det kommer bli bäst väder då så tror ni fel! Jag hade ingen aning om hur sommarens väder skulle se ut när semestrarna planerades under vårvintern för några månader sedan.

Förväntningarna på sommaren är ofta höga. Många önskar sig att värmen ska strömma upp från Medelhavet och ge oss 25-30 grader under långa perioder. Det gäller förstås inte alla, för de allra flesta räcker det säkert med 20-25 grader och växlande molnighet. Hur nödvändigt vatten än är förstår jag också hur trist det är när den där picknicken blev helt förstörd av att det plötsligt började ösregna. Eller att temperaturen knappt når över 20 grader så badvattnet aldrig värms upp till mer än beskedliga 17-18 grader.

Sommar med variationer

I Sverige varierar vädret mycket under sommaren och det kan också skilja sig en hel del från år till år. Det beror på att det väder vi har påverkas av storskaliga ”väderegimer”. Den rådande väderregimen är en riktig klassiker – kraftigt högtryck på Atlanten och mer eller mindre utbrett lågtrycksområde som ofta har centrum kring Island. Detta är illustrerat i en schematisk bild (bild 1). Det ska tilläggas att bilden är ungefärlig, centrum för lågtrycket har faktiskt förskjutits mer precis över Skandinavien då ett högtryck på Grönland knuffat det längre österut. Det har då inte blivit lika intensivt utan ganska utfyllt.

Stark jetström

Högre upp i atmosfären ovanför frontzonen, skiljelinjen mellan den varma och kalla luftmassan som ni kan se i bilden, ligger en jetström som är förhållandevis stark och håller systemen i ett fastlåst läge. Den varma luften ”fastnar” i södra Europa och borta över Ryssland där det ligger en annan högtrycksrygg. I Sverige har vi hamnat i ett läge med sydvästvindar, växlande molnighet och regnskurar.

Schematisk_sommar16

Bild 1: Schematisk bild av hur väderläget har sett ut de senaste veckorna. Lågtrycket har även haft sitt centrum mer rakt över Skandinavien också, då ett högtryck på Grönland förskjutit det österut. Ett väldigt typiskt väderläge för ostadigt sommarväder.

Även om det varit rätt ostadigt inleddes juni med ett par varma och högtrycksbetonade dagar, speciellt i söder. Och högtrycken har tillfälligt haft lite inflytande efter det, bland annat under midsommarhelgen då mycket varm luft letade sig upp en bit över landet. Man får ändå betrakta det som ostadigt för det var inte en regnfri midsommar – tvärt om! Inte åskfri heller för den delen.

Hur blir resten av sommaren?

Den eviga frågan: ”När kommer värmen?” ”Blir det ens någon värme?”
Mitt svar är att jag egentligen inte kan svara på det riktigt. Trots indikationer på högtryck har varken kort- eller långtidsprognoserna riktigt varit med på noterna. Redan inför andra halvan av juni fanns det indikationer på stabilt högtryck – indikationer som sedan skjutits framåt i tiden. Istället har det blivit ostadigt. Lågtrycken tycks aldrig ge med sig.

Efter att ha gått alla möjliga prognoser, både på kortare och längre sikt, samt diskuterat med diverse olika meteorologer har jag bildat mig en uppfattning om hur det kan komma att se ut. Jag vill tillägga att detta är mycket svårt – risken för att prognosen är fel är stor.

Resten av juli:

Jag tror inte på någon omfattande högtrycksblockering med bestående högsommarvärme i hela landet under den andra halvan av juli (även om sista veckan fortfarande kan bjuda på överraskningar). Däremot tycker jag det finns det utrymme för fler högtrycksryggar än det varit under den första halvan av månaden. Bild 2 beskriver en schematisk bild av prognosen för hur den andra halvan av juli kan tänkas se ut. Ett omfattande högtryck ser ut att sträcka sig från Sibirien och norr om Skandinavien. Ett lågtryck ser också ut att kunna ligga över Östeuropa, vilket ger ostliga vindar över Sverige. De ostliga vindarna för ofta in varmluft, även känt som ”ryssvärme”. Det betyder dock inte att det blir soligt eller helt regnfritt. Man får fortsatt räkna med växlande molnighet och en del regnskurar, även åska. Lågtrycken ligger nära till hands och det är just det som gör prognosen rätt osäker. Högtrycksryggarna riskerar att brytas ner och då är vi förmodligen tillbaka i en lågtryckskarusell som liknar den vi befinner oss i just nu (alltså i stil med bild 1).

Schematisk_juliresten

Bild 2: Schematisk bild av hur vädret kan komma att se ut under resten av juli. 

Augusti:

De senaste månadsprognoserna pekar på mer högtrycksbetonat väder någon gång i början av augusti och även senaste säsongsprognosen pekar på en lite varmare och torrare augusti i norra Europa. Det är högtrycket nord och nordost om Skandinavien som ser ut att dominera, vilket skulle tala för att det blir torrast i norr och eventuellt i öster. I syd och sydväst är det mer osäkert eftersom mindre lågtryck med regn och åskskurar gärna hamnar på en sydostlig bana över Götaland vid liknande väderlägen. Är högtrycket tillräckligt starkt når inte lågtrycken in över Sverige överhuvudtaget. Med ostliga vindar finns utrymme för varmt väder, även högsommartemperaturer. Bild 3 visar ungefär hur jag tänker mig att det till viss del kan se ut.  Prognosen är förstås osäker, kom ihåg att det är fortfarande väldigt långt fram. Med tanke på hur högtrycket skjutits på framtiden i prognoserna den senaste tiden blir jag föga förvånad som det fortsätter skjutas på framtiden. Blir högtrycket verklighet ska man inte räkna med att det stannar en hel månad, även med högtrycksdominans får man räkna med en och annan lågtryckspassage. Kanske till och med en återgång till klassiskt sommarväder efter någon vecka eller två med högtryck eller att det blir varierat väder fram till mitten av månaden innan det slår om till högtryck lagom till alla skolstarter.

Schematisk_augusti

Bild 3: Schematisk bild av hur augustivädret till viss del kan komma att se ut.

Vädret har inget minne

– Så är det ju! Man kan inte dra slutsatser utifrån hur vädret har varit egentligen. Men, vi har inte haft någon längre högtrycksperiod sedan början på juni och innan dess var det början av maj. Det finns flera fall där stora delar av juni och juli varit mer eller mindre ostadiga där augusti sedan blivit stabilare och varmare under längre perioder. Bland dessa finns till exempel somrarna 1995, 1996, 2002, 2004, 2007 och 2015. Sedan finns ett par somrar där det varit ostadigt i stort sett hela sommaren – utan någon ändring i augusti. Bland dessa finns somrarna 1990, 1993, 1998 och 2000.

Nu får vi se hur det går med den här prognosen! Ska försöka hinna med en utvärdering i höst för att se om det stämde någorlunda eller om det gick helt åt skogen…

 

Ha en fortsatt trevlig sommar!

/Nitzan

 

About Nitzan Cohen

Jag började läsa till meteorolog 2008 efter att jag strukit både pilot och flygledare från "vad jag vill bli när jag blir stor -lista". Jag har alltid tyckt att vädret varit intressant parallellt med mitt intresse för flyg - och nu njuter jag dubbelt upp varje gång jag sätter mig i ett flygplan. Att befinna sig "mitt i vädret" har blivit en riktig hit! Förutom att vara Foreca-meteorolog, jobbar jag även som TV-meteorolog på SVT med både vädersändningar och webb. Att kombinera de båda upplever jag som mycket lärorikt, då jag på Foreca jobbar mer djupgående meteorologiskt och på SVT mer journalistiskt. Det blir helt enkelt en mycket spännande kombination!
Det här inlägget postades i Specialprognos. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Pingback: Sommar i backspegeln | Väderguiden